Frans Timmermans Moszkvát látja Budapesten

Burkoltan az Európai Néppárt és a Fidesz szakítását kívánta egy friss lapinterjúban Frans Timmermans. Az Európai Bizottság baloldali alelnöke az európai választásokat megelőző budapesti kampányútjairól is kritikusan beszélt. – Egyes pillanatokban úgy éreztem magam, mint fiatal diplomataként Moszkvában, a Szovjetunió bukása előtt – panaszkodott a holland politikus, aki a beszélgetésben üdvözölte Budapest, Varsó, Pozsony és Prága ellenzéki főpolgármestereinek friss szövetségét, de a szóban forgó városoknak juttatandó közvetlen EU-forrásokról már nem ejtett szót.

2019. 12. 30. 8:52
European Commissioner-designate for European Green Deal Frans Timmermans of Netherlands attends his hearing before the European Parliament in Brussels
A néppárt szakadását kívánja a baloldali eurokrata Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frans Timmermans a hét végén átfogó interjút adott a belga De Standaard lapnak. Az Európai Bizottság baloldali alelnöke természetesen ezúttal is keményen kritizálta az Orbán Viktor vezette magyar kormányt, amellyel szemben szerinte már rögtön 2010 után fel kellett volna lépnie Európának. – Mindannyian sokat harcoltunk Orbánnal, különösképp az Európai Néppárt. Remélem, hogy Herman Van Rompuy végül tiszta vizet önt a pohárba – fogalmazott Timmermans, kevésbé burkoltan azt kívánva, hogy a néppárt és a Fidesz útjai hamarosan elválnak. Lapunk is megírta, hogy a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta néppárti trió 2020 elején hozza nyilvánosságra az ügyben folytatott vizsgálatának eredményét, amellyel egy időben a Fidesz is kialakítja saját álláspontját a néppárti tagság sorsáról.

Timmermans mindenesetre nem csak a hazai kormánypártról fogalmazott meg markáns véleményt, az interjúban kritikusan beszélt az európai választásokat megelőző budapesti kampányútjairól is. – Egyes pillanatokban úgy éreztem magam, mint fiatal diplomataként Moszkvában, a Szovjetunió bukása előtt – mondta a holland, arról panaszkodva, hogy a magyar fővárosba érkezve a sajtó munkatársai kamerákkal várták, így tárgyalópartnerei – a magyar szakszervezetek vezetői – kényelmetlenül érezték magukat. – Ilyenkor az ember felteszi magának a kérdést: mi a fenét csinálunk? Ez még mindig az Európai Unió? – hangoztatta.

Timmermans egy másik kérdésre adott válaszában – ezzel ellentétes módon – épp a sajtószabadság fontosságát taglalta. Sőt azt a felvetést is következetesen elutasította, hogy az általa sokat kritizált kelet-közép-európai államok nélkül kellene mélyíteni az európai integrációt.

– Ez végzetes hiba lenne! – vélekedett.

A néppárt szakadását kívánja a baloldali eurokrata
Fotó: Reuters

Az egykori holland külügyminiszter a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a jogállamisági ügyekért felelt. Ursula von der Leyen elnöksége alatt, a december elsején hivatalba állt testületben az európai zöldmegállapodás végrehajtása és a klímaváltozás elleni harc a feladata. Timmermanst az európai szocialisták csúcsjelöltjeként a nyáron majdnem az Európai Bizottság elnökévé választották, de ezt épp a visegrádi országok magabiztos fellépése hiúsította meg. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor akkor levélben fordult az Európai Néppárthoz, és azt kérte, hogy a jobbközép pártcsalád semmiképp se támogassa a baloldali politikus hatalomra jutását. – Valóban rossz szájízzel vettem tudomásul a döntést. Előzőleg többen már gratuláltak is nekem – emlékezett vissza a kudarcra a holland, aki szerint bár tanácsadói is azt javasolták, hogy ne mutassa ki a csalódottságát, azt aligha tudta leplezni.

Az interjúban egyébként Budapest, Varsó, Pozsony és Prága ellenzéki főpolgármestereinek nemrég aláírt közös nyilatkozata is előkerült. A balliberális szövetség létét Frans Timmermans üdvözölte, de a korábbi kampányígéretről, miszerint a szóban forgó városok közvetlenül kapnának uniós forrásokat, már nem ejtett szót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.