Liberális önkormányzati képviselőt nevezett ki a román kormány Hargita megye prefektusává

Ion Proca korábban pedagógusként is dolgozott, majd tíz évig a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot vezette, és a magánszférában is vállalt munkát.

Forrás: MTI2019. 12. 19. 20:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ion Procát, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei önkormányzati képviselőjét nevezte ki ideiglenesen Hargita megye prefektusává szerdai ülésén a román kormány – írta csütörtöki számában a Krónika napilap.

Az olasz-francia szakos tanári végzettségű, 63 éves Proca 2012 óta Hargita megyei önkormányzati képviselő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben, de 1996 és 2000 között csíkszeredai önkormányzati képviselőként is tevékenykedett. Ion Proca korábban pedagógusként is dolgozott, majd tíz évig a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot vezette, és a magánszférában is vállalt munkát.

Hargita megye korábbi prefektusa, Jean Adrian Andrei menesztését novemberben kezdeményezte a belügyminiszter, miután úgy ítélte meg, hogy a mulasztása miatt agonizált közel húsz órán át a Parajd és Szováta közötti országúton egy november 16-án elgázolt, súlyosan megsérült medve.

A kormány szerdai ülésén ideiglenesen Bákó megye alprefektusává nevezte ki Maricica-Luminita Cosát, Bákó megye korábbi prefektusát, akit az erdélyi magyar sajtó felelősnek tekint az úzvölgyi katonatemető körüli konfliktus elmérgesedéséért.

A kormány hétfőn iktatta be Kovászna megye új prefektusát, Iulian-Constantin Todort, akit a kormányt parlamentben támogató Népi Mozgalom Párt (PMP) jelölt a tisztségre. Todor korábban adóhivatali tisztviselőként dolgozott, 2015 óta pedig a kincstár Kovászna megyei kirendeltségét vezette.

Az új Kovászna megyei prefektus beiktatásakor elmondta: mindig a törvények és az alkotmány tiszteletben tartásáért fáradozott, és ez a célja a jövőben is. Hozzátette: a többség és kisebbség kölcsönös tiszteleten alapuló jó kapcsolataiért, a társadalmi béke megőrzéséért és a kormány programjának életbe léptetéséért kíván tenni prefektusként.

Kovászna megyében a prefektusi tisztséget korábban Sebastian Cucu töltötte be, aki tevékenysége középpontjába a székely és magyar szimbólumok, valamint a magyar nyelv használatának a visszaszorítását állította.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén. Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják. Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük benyújtása azonnal felfüggeszti a kifogásolt határozatok hatályát mindaddig, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz a közigazgatási perben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.