A líbiai konfliktus csillapításának lehetőségeiről tárgyalt Charles Michel Erdogannal

Forrás: MTI2020. 01. 11. 20:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombat délután Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkozott Isztambulban, hogy mindenekelőtt a líbiai konfliktus csillapításának közös lehetőségeiről tárgyaljon vele, miután az uniós vezető a napokban helytelenítette Törökország katonai beavatkozását az észak-afrikai országban.

„Arról egyeztettünk, hogy miként tud együttműködni az Európai Unió és Törökország a közel-keleti, valamint a líbiai helyzet enyhítése érdekében” – írta Charles Michel a találkozó után Twitter-fiókján.

Michel és Erdogan mintegy kétórás megbeszélésén Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is jelen volt.

Az Európai Tanács közleményben tudatta, hogy mindkét fél érdekelt egy esetleges új közel-keleti erőszakhullám megelőzésében a párbeszéden keresztül.

A török elnök múlt vasárnap jelentette be, hogy Ankara és Tripoli novemberi megállapodása alapján megkezdődött a török katonák fokozatos Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében. Hangsúlyozta: a török katonáknak koordinációs feladataik lesznek a helyi műveleti központban, harci cselekményekben nem vesznek részt.

Michel szerdán Brüsszelben a líbiai egységkormány miniszterelnökével, Fájez esz-Szarrádzzsal találkozott, akit a török vezetés is támogat. Az egyeztetés után kiadott közleményben Michel azt hangsúlyozta, hogy a líbiai válságra nem lehet katonai beavatkozás a válasz. Továbbá közölte: az Európai Unió a polgárháború befejezését elősegíteni hivatott berlini folyamat keretében különböző nemzetközi partnerek, köztük Törökország bevonásával próbálja újraindítani a líbiai rendezéshez vezető politikai folyamatot.

Michel és Szarrádzs találkozójával párhuzamosan Isztambulban Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök is találkozott. A megbeszélést követően kiadott közös közleményben fenntartható tűzszünetre szólítottak fel minden harcoló felet Líbiában január 12-én nulla órától. Rámutattak: az azonnali fegyvernyugvás előfeltétele a líbiaiak közötti, az ENSZ-égisze alatt elindítandó politikai folyamatnak. Az orosz és a török államfő emlékeztetett: támogatják az ehhez alkalmas környezet megteremtését. Az Európai Tanács szombati közleménye szerint Michel üdvözölte és konstruktívnak nevezte Putyin és Erdogan közleményét.

A líbiai egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok csütörtökön elutasította Törökország és Oroszország tűzszüneti kezdeményezését.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombati isztambuli sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Törökországnak az volt a feladata, hogy Szarrádzst, Oroszországnak pedig az, hogy Haftart győzze meg a fegyvernyugvással kapcsolatban. Hangsúlyozta: Erdogan és Putyin szerdai megállapodása értelmében Ankara azt várja Moszkvától, hogy győzze meg a líbiai tábornokot. Törökországnak nincs gondja azzal, ha minden fél, köztük Haftar is részese a politikai folyamatnak, de a tábornoknak először tartania kell magát a tűzszünethez – tette hozzá a török diplomácia vezetője.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Charles Michel szombat este Egyiptomba utazik tovább, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is egyeztessen ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.