Háttérkép: Románia jó ütközőfront Oroszországgal szemben

Bayer Zsolt műsorvezető vendégeivel, Boros Imre közgazdásszal és Bogár László közgazdásszal arra keresték a választ, hogy mivel magyarázható a nyugat sok évszázados orosz fóbiája és ezzel szemben álló román imádata?

Forrás: Hír TV2020. 01. 31. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napóleoni háborúk végétől indította gondolatmenetét Boros Imre közgazdász, mely során megemlítette az ide vonatkozó legfontosabb történelmi eseményeket.

„Az az egész világ számára teljesen nyilvánvaló volt, hogy a modern nyugathoz legközelebb eső, gigantikus, felfoghatatlan méretű, messze a világon a legnagyobb kiterjedésű, nyersanyag- és energiabázis az mégis csak Oroszországban van. Tehát azért a nyugat orosz fóbiája, az először abszolút nem fóbiával, valójában nagyon is fíliával kezdődött” – folytatta Boros Imre gondoltait Bogár László közgazdász.

Az orosz és román térségek mellett az ukrán hasonlóságok is előkerültek.

„Az oroszoknál mindig is, az orosz értelmiség nagy dilemmája némiképp kicsit hasonlatos akár a miénkhez. Nyugatos leszek vagy bezárkózom” – fogalmazott Bayer Zsolt műsorvezető.

Ezt követően a korábban említett történelmi események és háborúk céljai is előkerültek, hiszen több szempontból is fontosak voltak, mint például az adott területek nyersanyagkészletei.

„A lényeg az és ezzel magyarázható, hogy kb. ezalatt a hét évtized alatt, a nullából, a semmiből Romániát csináltak, nevet adtak neki, hatalmas területet adtak és gyakorlatilag a nem román ajkúakat onnan kisöpörték. Valamelyest mi még ott maradtunk ugye, magyarok, de kb 30-35%-kal csökkent a lélekszám. Az összes többi kicsiből alig maradt, a németeket eladták, a zsidókat eladták, Holokausztban műveltek, amit műveltek, mindez szó nélkül maradt. Szemben például azzal, hogy minket gyaláznak. Nem hiszek abban, hogy a románok ezt az árulással érték el, abban hiszek, hogy geostratégiai helyzetükkel” – hangsúlyozta Boros Imre közgazdász.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.