Kolumbia az utolsó harcoló gerillaszervezet vezetőjének kiadását kéri Kubától

Kolumbia az ország utolsó harcoló gerillaszervezete, a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező milícia vezetőjének kiadását kéri Kubától – jelentette be helyi idő szerint szerdán a kolumbiai kormány.

Forrás: MTI2020. 01. 16. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miguel Ceballos, a kolumbiai kormány magas rangú illetékese bejelentette, hogy a Gabino mozgalmi néven ismert Nicolás Rodríguez mellett három másik ELN-vezető, Aureliano Carbonell, Alirio Sepulveda és Pablo Beltrán kiadását is kéri Havannától.

„Tudjuk, hogy Gabino Havannában van, mert ezt maga a kubai kormány ismerte el” – szögezte le Ceballos.

Rodríguez ellen az Interpol nemzetközi körözése is érvényben van az ELN vezéreként elkövetett bűncselekmények miatt.

Az ELN Kubában kiképzett kolumbiai lázadók alapították az 1960-as években, majd később római katolikus papok is irányították a nézeteiben marxista, szélsőbaloldali ideológiai alapon induló szervezetet, amely több mint 50 éve fegyveres harcot vív a bogotái kormány ellen.

Az ELN előbb Ecuadorban, majd Kubában folytatott béketárgyalásokat az előző kolumbiai vezetéssel, amely a másik, nagyobb gerillaszervezettel a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) békét is kötött. Az új kolumbiai elnök, Ivan Duque viszont az ELN-vezetők kiadását követeli. Kuba ezt mindeddig visszautasította, arra hivatkozva, hogy Bogotá korábban a béketárgyalások kudarca esetén is biztonságos visszatérést ígért az ELN vezetőinek.

Kuba azt állítja, hogy Gabino 2018 nyarán érkezett a szigetországba, hogy orvosi ellátást kapjon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.