Megszűnt a katalán vezetők elleni eljárás

Magyar Nemzet
2020. 01. 03. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes belga bíróság tegnap felfüggesztette a Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást. – A belga igazságszolgáltatás elismeri mentelmi jogunkat, és úgy határozott, hogy felfüggeszti a letartóztatási és kiadatási eljárást – erősítette meg Puigdemont Twitter-üzenetében. Hozzátette azt is, hogy Spanyolországnak is el kell ismernie a mentelmi jogot, és ebből adódóan szabadon kell engednie Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettest, aki jelenleg a rá kiszabott börtönbüntetést tölti a spanyol fővárosban – írja a távirati iroda.

A belga bíróság azután határozott így az eljárás felfüggesztéséről, hogy az Európai Unió Bírósága 2019. december 19-én azt az ítéletet hozta, hogy minden megválasztott EP-képviselőnek minden esetben joga van mandátuma betöltéséhez, így mentelmi joga gyakorlásához is. Az unió bírósága ezt a döntést eredetileg ­Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes ügyében hozta meg. Tavaly májusban mindhárom katalán politikust az Euró­pai Parlament képviselőjévé választották. Közben a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal tegnap úgy döntött, hogy a madridi parlament bizalmi szavazásán tartózkodásával támogatja kívülről Pedro Sánchez szocialista párti politikus kormányalakítási kísérletét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.