időjárás 35°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Salvini kitart álláspontja mellett, vállalja a bíróságot

Forrás: MTI
2020.01.20. 20:04

A Liga szenátorai a felsőház mentelmi bizottságának hétfői ülésén igent mondtak vezetőjük, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására, miután a párt vezetője bejelentette, hogy bíróság elé akar állni egy tavaly nyári migránsügyben. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) tagjai nem vettek részt az erről szóló szavazáson.

Az ülés kezdete előtt a Liga bejelentette, hogy vezetője kérésére a mentelmi jog megvonását támogatja. A jobboldali koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) nemmel szavazott a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonására. A kormánypártok távol maradtak. A Liga jelen lévő öt szenátorával az FdI és a FI ugyancsak öt szenátora állt szemben e kérdésben, szavazategyenlőség a szenátus szabályai szerint a mentelmi jog megvonására szavazók akarata számít erősebbnek.

Salvini hangsúlyozta, hogy egyszer és mindenkorra le akarja zárni az ügyet, ezért kész bíróság elé állni. „A baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni. Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat” – jelentette ki Salvini a vasárnapi tartományi választások újabb kampányhelyszínén, Bologna közelében.

Hozzátette, a római kormány ahelyett, hogy a Líbiából érkező terroristákat állítaná meg, azt állítja bíróság elé, aki a nemzeti határokat védte. „Készen állok bíróságra menni, és Giuseppe Contét és Luigi Di Maiót is viszem magammal” – jelentette ki a kormányfőre, valamint az egyik kormánypárt, az M5S vezetőjére utalva.

A Liga volt szövetségese, az M5S, valamint a PD és a többi kisebb kormánypárt szenátora nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén. Közleményben hangsúlyozták, hogy ők a döntés halasztását kérték, ezért a bizottság döntését törvénytelennek tartják, amely csak „eszközt” ad Matteo Salvini kezébe, hogy áldozatként tüntesse fel magát. Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerint Salvini „taktikázik”.

Valójában Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását az M5S szorgalmazta, de az erről szóló szavazást a párt a január 26-i választások utánra akarta halasztani. Andrea Marcucci, a PD szenátusi frakcióvezetője szerint a döntést úgysem a mentelmi bizottság, hanem a felsőház szavazása hozza meg. Ennek dátuma február 17. lehet. Lucio Malan FI-szenátor szerint a kormánytöbbség fél Salvinitől, és szégyenszemre megfutamodott.

Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokhoz érkezett 131 migráns szárazföldre lépését, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség a szenátor Salvinivel szemben eljárást indított a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.

A mentelmi bizottság véleménye erősen befolyásolhatja az eljárás következő lépéseit.

A kérdés megosztja a szakértőket is: egyesek szerint ezután szenátusi szavazás sem kell, elegendő tájékoztatni a felsőházat. Más vélemények szerint a parlamenti voksolás mindenképpen szükséges.

A Liga ezzel egy időben Matteo Salvinit támogató akciót indított Koplaljunk Salvinivel! jelszóval. A csatlakozók a digiunopersalvini.it honlapon csatlakozhatnak egy napi koplalással Salvini támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.