EB: Egyetlen tagállam sem jelezte, hogy határellenőrzést vezetne be a vírus miatt

Az uniós Tanács égisze alatt összeülő egészségügyi miniszterek korábban felmérték a készültség szintjét, illetve gondoskodtak arról, hogy legyenek tervek a készültség fokozására.

2020. 02. 27. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Technikai és politikai szinten is zajlik az együttműködés a tagállamok között vírusügyben – közölte nemrég Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője, egyúttal bejelentve: a tagállamok, a bizottság és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség tárgyalásai során egyetlen tagállam sem jelezte, hogy igényt tartana a határellenőrzés visszaállítására a koronavírus miatt. Emlékeztetett arra is: az uniós Tanács égisze alatt összeülő egészségügyi miniszterek korábban felmérték a készültség szintjét, illetve gondoskodtak arról, hogy legyenek tervek a készültség fokozására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) olaszországi missziója továbbra is tart. Az EU egy hatvan fős szakértői csoportja vizsgálja a koronavírus európai eseteit. A bizottság hamarosan ajánlásokat ad a tagállamoknak, de ami a helyi kockázatelemzést illeti, az arányos és megfelelő intézkedésekről a nemzeti hatóságoknak kell dönteniük – ilyenek például a reptereken történő egészségügyi ellenőrzések is. A bizottsági szóvivő szerint a nagy tömegeket vonzó, nemzetközi események szervezéséről is tagállami szinten, a helyben rendelkezésre álló információk alapján kell határozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.