Josep Borell megvédi a Sophia műveletet

2020. 02. 12. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem erősíti az Európai Unióba (EU) irányuló migrációt és nem növelte a halálesetek számát a Földközi-tengeren a közösség Sophia elnevezésű haditengerészeti művelete, jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy német lapinterjúban. A spanyol szociáldemokrata politikus a Die Welt című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy megérti Ausztria és más EU-tagállamok azon aggodalmát, hogy az illegális migrá­ciót erősítő úgynevezett szívóhatást válthat ki, ha a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére a térségbe vezényelnek hajókat. Azonban szerinte ez az aggodalom alaptalan. Nem helytálló az az állítás, hogy a Sophia küldetés azon időszakában, amikor EU-s haditengerészeti erők voltak jelen a Líbiához közeli vizeken, az ­uniós hajók fedélzetére feljutás lehetősége egyre több embert ösztönzött arra, hogy nekivágjon a tengernek, és így erősödött a migráció.

Josep Borrell
Fotó: REUTERS/Yves Herman

A tényadatok azt mutatják, hogy 2015-ben mintegy 140 ezer ember érkezett az EU területére Líbia partjairól, és bár ez a szám 2016-ban 164 ezerre emelkedett, de akkor valamennyi útvonalon emelkedett az érkezők száma, 2017-ben viszont már csak 105 ezer, 2018-ban pedig mindössze 27 400 ember érkezését regisztrálták – fejtette ki Josep Borrell.

Hangsúlyozta, hogy van lehetőség a líbiai fegyverembargó ellenőrzését szolgáló új, formálódó küldetést úgy megszervezni, hogy tekintetbe vegyék Ausztria és más országok aggodalmait. Megoldás, ha a műveleti területet nem a Földközi-tenger középső medencéjében jelölik ki, hanem a keleti térségben, Bengá­zinál vagy akár a Szuezi-csatornánál –fejtette ki az EU-diplomácia vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.