Osztrák kancellár: Nem lehetnek másodosztályú uniós tagországok

Nem szabad hagyni, hogy az Európai Unió keleti tagállamai másodosztályú tagoknak érezzék magukat – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC).

Forrás: MTI2020. 02. 14. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte, hogy az EU alapvető értékei nem képezhetik vita tárgyát, és gondoskodni kell érvényesítésükről, de nagyon határozottan el kell választani az alapértékek körüli ügyeket minden egyéb vitától, és nem szabad hagyni, hogy a kelet-európai tagországok másod-, vagy harmadosztályúnak érezzék magukat, mert így veszélybe kerül a közösség egysége.

Arról is szólt, hogy az EU-nak a jogállamiság és a demokrácia mellett a jólét és a gazdasági versenyképesség megőrzésére is ügyelnie kell, mert különben népszerűvé válnak „kevésbé demokratikus” rendszerek.

Mint mondta, az EU-nak és az egész Nyugatnak vigyáznia kell, mert vannak más alapokon nyugvó, ám igen sikeres rendszerek. Példaként említette Kínát, kiemelve: világszerte elismeréssel tekintenek az ázsiai országra a többi között annak hatására, hogy a kínaik tíz nap alatt egy teljes kórházat felépítettek a koronavírussal fertőzött betegeknek.

A Nyugat értékeiről szóló pódiumbeszélgetésen téma volt a migráció is. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök rámutatott arra, hogy hazájának lakossága évente egy százalékkal növekszik a bevándorlás révén, és hangsúlyozta, hogy a nyitottság, a pozitív hozzáállás a migrációhoz és a bevándorlók beilleszkedésének és boldogulásának támogatása megtérül a befogadó társadalomnak.

Sebastian Kurz a korlátozó jellegű és a befogadó társadalom igényeire szabott bevándorlás mellett foglalt állást, és hangsúlyozta, hogy a kanadai rendszer is ilyen, és az észak-amerikai ország a fekvése révén is védett a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlástól.

Számos kisebb országot, például Ausztriát viszont súlyosan megterheli az ellenőrizetlen migráció – tette hozzá az osztrák kancellár, kiemelve: minden országnak biztosítani kell a lehetőséget, hogy önállóan döntsön arról, kiket fogad be.

Mint mondta, hazájának nem jelent kihívást a Bécsben működő ENSZ-intézményeknél dolgozó magasan képzett szakemberek gyermekeinek integrációja, a Szíriából és Afganisztánból érkezettek beillesztése viszont nagy teher.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.