Szlovákiában is rendkívüli helyzetet hirdettek

Forrás: MTI2020. 03. 11. 20:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány az új típusú koronavírus terjedésének veszélye miatt szerdán. Az intézkedés csütörtökön reggel hat órától lép életbe az ország egész területén.

Peter Pellegrini miniszterelnök már a szlovák kormány szerdai ülése után jelezte, hogy kabinetje készül ennek a lépésnek a megtételére. Ugyanakkor elmondta: a rendkívüli helyzet kihirdetése nem jár majd a lakosságot érintő utazási korlátozásokkal, sokkal inkább arról szól, hogy alapot adjon az állam számára a helyzet kezeléséhez szükséges készletek biztosítására.

Pellegrini a rendkívüli helyzet kihirdetése után elmondta: az intézkedés lehetővé teszi, hogy bizonyos döntéseket rendeletek formájában hozzanak meg, ami gyorsabban kivitelezhetővé teszi azokat. Kifejtette: meg akarják teremteni a körülményeket azoknak az intézkedéseknek a meghozatalára, amelyek segíthetnek közegészséget fenyegető veszély csökkentésére.

Szlovákiában az ország történetében már több alkalommal is hirdettek rendkívüli helyzetet, de nem az egész országra kiterjedően és többnyire természeti csapásokra reagálva.

Szlovákiában szerdán három új esettel már tízre emelkedett azoknak a száma akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. A betegséggel újonnan diagnosztizált személyek – két nő, valamint egy férfi – azzal a négytagú szlovák családdal voltak érintkezésben, akiket már több napja koronavírus-fertőzés gyanúja miatt tartanak karanténban az ausztriai Köpcsényben (Kittsee) lévő nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.

Közben a vírus terjedésével összefüggésben országszerte számos újabb oktatási és nevelési intézményben rendeltek el kényszerszünetet, sok kulturális, sport- és más intézmény időlegesen már korábban bezárt, s folyamatosan csatlakoznak hozzájuk újabbak. A kulturális, sport és egyéb jellegű tömegrendezvények megtartását már a hét elején megtiltották, egy pozsonyi intézkedés szerint keddtől már a temetéseken is csak a legközelebbi hozzátartozók vehetnek részt. A kórházakban, a büntetés-végrehajtási és a szociális intézményekben már több mint egy hete látogatási tilalom van érvényben.

Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból hazatérőknek 14 napos karanténnal kell számolniuk. Az ország nemzetközi repülőterein egyébként már több mint egy hete egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast. Szlovákiában az első koronavírus-fertőzést múlt hét pénteken, egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki, őt és két családtagját jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.