Uniós segítség Athénnak

Teljes mellszélességgel támogatják az unió tagországai Görögországot a görög–török határnál kialakult helyzet gyors megoldásában, illetve az EU külső határainak megvédését illetően.

2020. 03. 14. 7:54
Az elmúlt napokban is kövekkel dobálták a határőröket az illegális bevándorlók Fotó: - Forrás: MTI/AP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes mellszélességgel támogatják az unió tagországai Görögországot a görög–török határnál kialakult helyzet gyors megoldásában, illetve az Európai Unió külső határainak megvédését illetően, jelentette ki tegnap az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) vezetője. Fabrice Leggeri tudatta azt is, a Frontex száz határőrt küldött Görögországba a Törökországgal közös szárazföldi határszakaszán jelentkező helyzet kezelésére. Ezzel a határvédelmi szervezet megkezdte az Evros 2020 elnevezésű gyorsreagálású, határ menti beavatkozását, amely a jelen állás szerint két hónapig fog tartani, a művelet ugyanakkor szükség esetén meghosszabbítható, tudatta Leggeri.

Mint mondta, az egység Görögországba telepítéséhez 22 uniós tagállam járult hozzá. Hozzáfűzte, az euró­pai szolidaritás szellemében készek további hozzájárulást nyújtani a Frontex műszaki és technikai eszközigényének kielégítésére.

Az elmúlt napokban is kövekkel dobálták a határőröket az illegális bevándorlók
Fotó: MTI/AP

Közben a görög hatóságokat továbbra is próbára teszi a határnál feltorlódott migránsok tömege: a Twitter mikroblogon terjedő videók tanúsága szerint a határőrök nagy teherbírású munkagépek segítségével hatalmas kőtömböket helyeztek a határátkelőket védő – a bevándorlók által az elmúlt napokban jelentősen megrongált – kerítések mögé, ezzel is akadályozva a migránsok mozgását.

Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videókonferencián egyeztetett a visegrádi országok, illetve Németország külügyminisztereivel, amely során a koronavírussal kapcsolatos helyzeten túl a migráció is fontos téma volt. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető a távirati iroda szerint elmondta: a kontrollálatlan migrációs hullámokkal kapcsolatban már az egészségügyi kockázatokról is beszélni kell. Hozzáfűzte, 2015-ben durva vádak hangzottak el Magyarországgal szemben, amiért megvédte a külső határt, és nem tolerálta az illegális határátlépést.

– A migráció ügyében 2015-ben a magyar álláspontért nácizás járt, 2020-ban viszont ez az európai mainstream – tette hozzá. Hangsúlyozta: elvárjuk, hogy Görögország védje meg a schengeni külső határt.

A civil szervezetek közben a görög szigeteken található menekülttáborok mielőbbi evakuálását sürgetik. Az Orvosok Határok Nélkül nevű NGO tegnap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a túlzsúfolt, rosszul felszerelt befogadóközpontokban reális a veszélye a koronavírus gyors és megfékezhetetlen terjedésének. A járvány következtében a helyi lakosok is egyre jobban aggódnak az áldatlan állapotok miatt, és szeretnék visszakapni korábbi életüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.