időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A cseh kabinet a járvány miatti szükségállapot meghosszabbítását kéri

Forrás: MTI
2020.04.01. 23:04

A szükségállapot harmincnapos meghosszabbítását fogja kérni a képviselőháztól a cseh kormány – közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Adam Vojtech a kormány álláspontját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos csehországi és nemzetközi helyzettel indokolta.

„A szükségállapot az egyetlen rendszer, amelyben képesek vagyunk kezelni a kialakult válsághelyzetet” – mondta újságíróknak Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke, amely délután foglalkozott a kérdéssel, és ilyen értelmű javaslatot is tett a kormánynak.

A jelenleg érvényes harmincnapos szükségállapot április 11-én jár le. A cseh kormány szeretné ezt a helyzetet, amely számos intézkedés meghozatalát egyszerűbbé teszi, május 11-ig meghosszabbítani. Ez azonban nem a kormány, hanem a képviselőház jogköre. Radek Vondrácek, a testület elnöke bejelentette, hogy a képviselőház ülését április 7-re hívta össze.

Néhány ellenzéki párt jelezte: egyetért ugyan a szükségállapot meghosszabbításával, de csak rövidebb időre. Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke, képviselőházi alelnök közölte: pártja a szükségállapot kéthetes meghosszabbítását fogja javasolni. Az esetleges újabb hosszabbításról ismét a parlament döntene. A Cseh Kalózpárt pedig bejelentette: csak akkor fogja támogatni a kormány kérését, ha az közli, hogy mikor és milyen feltételek mellett tervezi a jelenlegi korlátozások enyhítését.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.