Megérkezett oroszok segélyszállítmánya az amerikai metropoliszba

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy a segélyt Putyin orosz államfő hétfői telefonbeszélgetésük során ajánlotta fel Trump amerikai elnöknek.

Forrás: MTI2020. 04. 02. 6:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett szerda este New Yorkba az az orosz teherszállító repülőgép, amely maszkokat és egyéb orvosi felszereléseket vitt segítségül az amerikai világvárosba a koronavírus-járvány elleni harchoz – adta hírül az orosz ENSZ-képviselet. Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később közleményben tudatta, hogy a szállítmányt az Egyesült Államok nem segélyként kapta, hanem megvásárolta Oroszországtól. Moszkva szerint a feléért fizetett.

A szállítmány a legnagyobb orosz teherszállító gép, egy An-124-es fedélzetén érkezett. Dmitrij Polijanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a szállítmány a nehéz helyzetben lévő New York-iakkal való szolidaritás szép gesztusa.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői telefonbeszélgetésük során segélyt ajánlott fel Donald Trump amerikai elnöknek. A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin „abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén viszonozni tudják majd ezt a segítséget”.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő viszont a Twitteren közzétett üzenetében kiemelte: a hétfői telefonbeszélgetés során Trump és Putyin abban egyezett meg, hogy Washington orvosi felszereléseket vásárol Oroszországtól, és ez a – védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket tartalmazó – szállítmány szerdán meg is érkezett New Yorkba.

Ortagus hozzátette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország eddig is nyújtott a másiknak humanitárius segítséget vészhelyzetek esetén, és ez bizonyára a jövőben is így lesz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő erre reagálva a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy az Egyesült Államokba szállított orosz egészségügyi rakományt felerészt az orosz Közvetlen Beruházási Alap (az orosz állami szuverén alap), felerészt pedig az amerikai fél fizette ki. Hozzátette, hogy Moszkva és Washington együttműködése a koronavírus-fertőzés terjedése elleni küzdelemben a két elnök megállapodása alapján zajlik.

A moszkvai szóvivő méltányolta Ortagus közleményét, amely hangsúlyozta a kölcsönös humanitárius segítségnyújtás fontosságát. „Teljes mértékben osztjuk ezt a megközelítést. Eljött az ideje a közös munkának” – mondta Zaharova.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.