Orbán Viktor levélben válaszolt az Európai Parlament elnökének

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 18:27
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. október 4. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen – tette hozzá Havasi Bertalan.

Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

 

Az Európai Parlament jó úton halad afelé, hogy a parlamentarizmus karikatúrájává váljon. Úgy veszik napirendre a magyar vírustörvényt, hogy előzetesen

az Európai Bizottság már megállapította: a jogszabály nem sérti az uniós jogot.

Mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy az EP korábbi, az ügyben hozott állásfoglalása hazugságokat tartalmazott. És ennek tetejében az igaz­ságügyi miniszternek sem hagyják, hogy kifejthesse az álláspontját az ülésen – ezt már Hidvé­ghi Balázs mondta lapunk kérésére, azt is hozzátéve: a járványhelyzet miatt a kormánypárti EP-képviselők sincsenek Brüsszelben, oda sem tudnak utazni, így ők sem mondhatják el a véleményüket a kérdésben.

– On­line hozzászólásra két hónappal a járványhelyzet kezdete óta sincs lehetőség! Elképesztő! A Magyarországról szóló vita mind tartalmilag, mind pedig

a legalapvetőbb demokratikus elvek tekintetében elfogadhatatlan

– szögezte le a Fidesz EP-képviselője.

– Az EP szép lassan a bevándorláspárti, szélsőbaloldali, sorosista politikai erők foglyává válik – tette hozzá Hidvéghi Balázs. Felvetésünkre, hogy az Európai Néppárt berkeiben milyen hozzáállás tapasztalható a magyar rendkívüli intézkedésekkel kapcsolatban, a képviselő elmondta: akárcsak az uniós parlament,

a néppárt is küzd a szélsőségesen liberális erők térnyerésével.

– Mi fenntartjuk a korábbi kritikánkat a néppárt irányába, mert azt látjuk, hogy az utóbbi időben nem volt elég karakteres ahhoz, hogy alternatívát kínáljon a balliberális véleményekkel szemben – szögezte le. Hidvéghi az uniós bizottság liberális alelnökének, Věra Jourovának legújabb kritikáira reagálva elmondta: aki a brüsszeli bürokráciában Magyarország mellett bármilyen érvet is felsorol, arra azonnal nyomást helyez a bevándorláspárti sorosista hálózat. – Én ennek tudom be, hogy Věra Jourová árnyalta a ­kijelentéseit. Ez ugyanakkor nem változtat a tényen, hogy a magyar törvény nem ellentétes az uniós joggal – húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

 

ELŐZMÉNY: AZ EP elnöke „meghívta” Orbán Viktort a magyar vitára

David Sassoli, az EP elnöke nemrég nyilvánosságra hozta Orbán Viktornak írt friss levelét, amelyben arra kéri a miniszterelnököt, hogy legyen jelen az uniós parlament a magyar rendkívüli jogrendről szóló vitáján. – Az ilyen vitákon az a gyakorlat, hogy az állam-vagy kormányfők képviselik az országokat – írta az olasz EP-elnök, hozzátéve: hálás lenne, ha a miniszterelnök jelezné felé, hogy részt vesz-e a csütörtök reggeli vitán.

(A magyar vitát nemrég szerda délutánról csütörtök reggelre halasztották – a szerk.) Sassoli a levelében egyébként pozitívumnak nevezi, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter fel akart szólalni a plenárison. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az igazságügyi miniszter kérését Sassoli elutasította, épp azzal érvelve, hogy ilyen esetekben a legmagasabb szintű képviseletet igényli az EP.

 

Orbán Viktor legutóbb 2018 szeptemberében, a hazánkat elmarasztaló Sargentini-jelentés megszavazásakor utazott az EP plenárisára és ismertette a magyar álláspontot.

Az uniós parlament mindezek ellenére megszavazta a jogállamisági eljárás indítását Magyarországgal szemben.

Az Orbán Viktornak írt levél IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.