Diákként zaklathatták a ruttkai iskolai késelőt

Még mindig homályos, mi lehetett az ámokfutó indítéka. Bár meggyűlt a baja a hatóságokkal, munkatársai csendes, zárkózott embernek ismerték.

Magyar Nemzet
2020. 06. 13. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig csak a sötétben tapogatóznak, hogy mi lehetett az indítéka annak a szlovák férfinak, aki csütörtökön halálra késelte az igazgatóhelyettest és öt embert, köztük két gyermeket megsebesített a ruttkai (Vrutky) iskolában. Az elkövetőt – akivel a kiérkező rendőrök végeztek – a 22 éves Ivan Č.-ként azonosították, és azt is megerősítették, hogy korábban az iskola tanulója volt. Egyelőre nem bizonyított, hogy valamilyen sérelem miatt bosszút akart volna állni, a település polgármestere korábban problémamentes diákként írta le. Sajtóértesülések szerint viszont társai zaklatták őt kinézete miatt. A Nový Čas szlovák bulvárlap szerint magányos típus volt, aki szüleivel élt, soha nem volt barátnője. Apja összeroppant a hírek hallatán.

Megszólaltatták az egyik diáktársát is, aki úgy vélte:

Ivan Č.-nek az iskola maga lehetett a pokol.

Felidézte, hogy gyakran zaklatták, elgáncsolták, leköpték, barnás bőre miatt cigánynak hívták. Mindezt ő csendesen tűrte vagy sírlt.

Információik szerint a férfi egy vasúti szerelvényeket gyártó ruttkai vállalat alkalmazásában állt segédmunkásként. Munkatársai csendes, zárkózott embernek ismerték. A tragédia napján is dolgozott, ám korán távozott, egyenesen az iskolához sietett, ahol vérengzésbe kezdett.

„Mókából” fenyegetőzött

Viszont már ismert volt a hatóságok előtt. Az Új Szó arról írt, hogy rendőrség tájékoztatása szerint a múltban tízeurós büntetést kapott, amiért dohányzott a vasútállomáson, tavaly decemberben pedig késsel fenyegetett két vasúti alkalmazottat. Ezért nyolc hónap feltételes szabadságvesztésre ítélték, 18 hónap próbaidővel. A rendőrök szerint a férfi tette elkövetésekor nyugodt és együttműködő volt, tettét mókának minősítette, és nem volt agresszív.

Hivatalosan cáfolták azokat a világhálón felröppenő álhíreket is, miszerint a tettes roma származású volt, és régóta meggyűlt a baja a drogokkal.

Megszólalt az iskola gondnoka is, aki ugyancsak megsérült. A Ma7.sk felidézte, hogy elsőként az iskola 62 éves igazgatóhelyettese, Jaroslav Budz szállt szembe a támadóval, életét áldozva, hogy megmentse a gyerekeket. A menekülni próbáló gyilkost a 60 esztendős gondnok megpróbálta feltartóztatni, de nem járt sikerrel. A férfi könnyek közt mesélt arról, hogy nagyon megviselte az eset, a meggyilkolt áldozat nem csupán kollégája, de barátja is volt. Az elkövetőt nem ismerte, akkoriban kezdett az iskolában dolgozni, mikor Ivan Č. már végzett.

A Ma7.sk úgy tudja, hogy a tanítónő, aki a mellkasán és hasán sérült meg súlyosan, több műtéten esett át. Egy kislány mellkasi sérüléseket szenvedett, egy kisfiúnak mellkasi és hasi szúrt sebei vannak; mindkettőjüket műteni kellett, állapotuk súlyos, de stabil. Meg kellett operálni két kiérkező rendőrt is, akiket a gellert kapó lövedékek sebeztek meg, de már ők is jól vannak. Arra is fény derült, hogy a tettes a nyakán sérült meg, a kiérkező mentők azonban őt már nem tudták megmenteni.

Az igazgatóhelyettes megölését és az egyik tanítónő megkéselését a rendőrség „munkahelyi balesetként” vizsgálja.

Ruttkán a magát feláldozó matematika–kémia szakos Jaroslav Budzra gyertyagyújtással emlékeztek. Igor Matovič miniszterelnök közösségi oldalán hősként jellemezte a pedagógust, és állami kitüntetésre terjesztette fel a köztársasági elnöknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.