Több uniós országban is sokat javult a járványügyi helyzet

Hétfőtől sok ország egymás közti viszonylatában is feloldják az utazási korlátozásokat.

Forrás: MTI2020. 06. 08. 22:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén kormány kibővítette a járvány szempontjából biztonságosnak tartott országok listáját, amelyen eddig csak Horvátország, Magyarország és Ausztria szerepelt, és további tizennégy uniós és schengeni ország állampolgárai előtt nyitotta meg teljesen határait – hangzott el a válságkabinet hétfő sajtótájékoztatóján.

Hétfőtől Németország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Norvégia és Szlovákia állampolgárai is korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt.

Ales Hojs belügyminiszter ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ismét határzárat rendelnek el abban az esetben, ha romlani kezdene a járványhelyzet. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb közlése szerint már negyedik napja nincs új koronavírus-fertőzött, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

Hétfőtől karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Koszovóba, a macedón kormány viszont az új fertőzöttek magas száma miatt újabb korlátozó intézkedéseket fontolgat.

Szerbiában egy nap alatt 11 741-ről 11 823-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus ősszel teljes bizonyossággal visszatér, de a figyelmetlenség és a felelőtlenség miatt akár a nyáron is kialakulhatnak újabb gócok.

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, hétfőre egy nap alatt 463 új beteget azonosítottak. A kormány eközben mégis a korlátozások újabb enyhítésére készül azokban a régiókban, amelyekben azt a helyzet megengedi – közölte az egészségügyi miniszter.

Külföldre utazhatnak az ott dolgozó és tanuló orosz állampolgárok – jelentette be Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. A kiutazási engedély azokra is érvényes, akiknek külföldi gyógykezelésre van szükségük, vagy a hozzátartozóikat kell ápolniuk.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy az orosz fővárosban keddtől megszűnik a házi önizoláció március végén, és a digitális forgalmi engedélyek április közepén bevezetett rendszere. A moszkvaiak megkötések nélkül sétálhatnak majd. A kávézók és éttermek nyári teraszai jövő kedden nyílnak meg.

Oroszországban az elmúlt napon 8985-tel 476 658-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 36,6 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 112-vel 5971-re, a gyógyulásoké pedig 3957-tel 230 688-ra nőtt.

Spanyolországban 48 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban – közölte a spanyol Egészségügyi Minisztérium hétfőn.

A tartományokból érkezett adatok összesítése szerint eddig 241 717 embernél igazolták a fertőzést az első, január végén azonosított eset óta. A SARS-CoV-2 nevű vírus miatt 56-an veszítették életüket az elmúlt egy hétben.

Érvénybe lépett az a brit kormányzati rendelkezés, amelynek alapján kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek. A kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. A brit turisztikai ágazat legnagyobb vállalatai jogi eljárást kezdeményeznek az intézkedés visszavonására.

Megkezdődött Olaszországban annak a mobilalkalmazásnak a használata hétfőn, amely jelzi felhasználójának, ha olyan emberrel került kapcsolatba, akiről tudni, hogy koronavírus-fertőzött.

Az Immuni nevű alkalmazás ingyenes. Használatát egyelőre négy tartományban – a közép-olaszországi Abruzzóban és Marchéban, a gócpontok között számon tartott északkeleti Liguriában és a járványtól szinte teljesen mentes déli Pugliában – vezették be. Az alkalmazás június 15-étől egész Olaszországban elérhető lesz.

Olaszországban az elmúlt egy napban 65-en haltak meg az egy nappal korábbi 53-hoz képest és az előző napi adathoz viszonyítvat 83-mal 280-ra nőtt az új fertőzöttek száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn arra figyelmeztette a világ országait, hogy ne lazítsanak a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott intézkedéseiken, mert a helyzet ugyan Európában javulóban van, globálisan azonban romlik.

A világjárvány hatodik hónapjában nem érkezett el az idő, hogy bármelyik ország felhagyjon az óvatossággal – mondta virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A szervezet vészhelyzeti igazgatója, Mike Ryan rámutatott, hogy a közép-amerikai országokban még mindig emelkedőben van a fertőzöttek száma, ezért az ottani kormányokat határozott intézkedésekre, a világot pedig segítségnyújtásra szólította fel.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének a tapasztalatai szerint. A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társas távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor.

Világszerte 7 015 078 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 402 852, a gyógyultaké pedig 3 142 453 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legújabb összesítése szerint.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 1 942 363 a fertőzöttek száma, 110 514-en haltak meg, és 506 367-en meggyógyultak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.