időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Soros kedvenc pártja végzett az élen az észak-macedóniai választásokon

Tóth Loretta
2020.07.16. 06:22
Soros kedvenc pártja végzett az élen az észak-macedóniai választásokon

A Soros György támogatását élvező Zoran Zaev korábbi miniszterelnök vezette baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) nyerte az észak-macedóniai parlamenti választásokat – derült ki az állami választási bizottság csütörtök hajnalban közzétett adataiból. A Magyar Nemzet megkeresésére Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az eredményeket úgy értékelte: azok tükrözik a közvélemény-kutatások előrejelzéseit, miszerint sem a szociáldemokratáknak, sem pedig a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) nevű tömörülésnek nem sikerült egyedül többséget szereznie. A Balkán-szakértő szerint ez azt jelenti:

egyedül koalíciós megoldás jöhet szóba a kormányzáshoz szükséges többség megszerzéséhez.

Ördögh szerint ebből a szempontból mindenképpen nehezebb helyzetben van a szociáldemokraták mögött alig másfél százalékkal lemaradó, a voksok 34,49 százalékát megszerző jobboldali párt, a baloldal ugyanis az elmúlt két évben is együttműködött a kisebbségi albán pártokkal. – Ezúttal a Demokratikus Szövetség az Integrációért nevű legnagyobb albán etnikai párt került királycsináló szerepbe, ennek azonban vannak veszélyei is – magyarázta a kutató. Mint mondta, a tömörülés már előre jelezte:

szeretnének albán miniszterelnököt látni Észak-Macedónia élén, ez pedig jelentősen megnehezíti a szociáldemokraták helyzetét.

Másik megoldásként ugyanakkor még az is felmerülhet, hogy a szociáldemokraták az összes többi kisebb albán, illetve baloldali párttal lépnek koalícióra, a több partner azonban több koalíciós feszültséget eredményezhet – magyarázta a kutató.

Fotó: Reuters

Az uniós vezetők közül többen, köztük Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is nyíltan a szociáldemokraták mellett kampányolt az elmúlt hetekben. A szociáldemokraták győzelme mindenesetre hosszú távon azt jelenti, hogy az uniós bővítés továbbra is a prioritások között szerepel – magyarázta Ördögh.

A kompromisszumokat a jobboldalnál sokkal hatékonyabban tudnák megkötni a szociáldemokraták az uniós intézményekkel, a VMRO–DPMNE inkább egy másik irányban gondolkodna. Például felülvizsgálná a Görögországgal tető alá hozott, az ország nevének megváltoztatását eredményező megállapodást

– értékelte a helyzetet a Balkán-szakértő. Hozzáfűzte: a szociáldemokraták is arról nyilatkoztak korábban, hogy a kormányzás következő négy évének legfőbb feladata az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitása, illetve felgyorsítása lenne.

Zaev számos korrupciós botrányba keveredett az elmúlt években, ami népszerűségének csökkenéséhez vezetett, ugyanakkor a jobboldali párt is vesztett támogatottságából.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.