Orosz rulett fenyegeti Bukarestet

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romlott az utóbbi hetekben a járványhelyzet Romániában, ezért egyre többen kérdőjelezik meg a szeptember 27-i helyhatósági választások megrendezésének helyességét. Ludovic Orban miniszterelnök a minap azt nyilatkozott, túl korai még a megméretés esetleges elhalasztásáról beszélni. Mint fogalmazott, a szakértők fogják felbecsülni a koronavírus-járvány terjedésének veszélyét a kampány megszervezésével és a választások lebonyolításával kapcsolatban. Orban szerint tömegrendezvények, valamint közvetlen érintkezés mellőzésével is lehet választási kampányt tartani, például a sajtó, az online médiumok révén, s a szavazás is lebonyolítható a fertőzésveszély elkerülésével.

Pászkán Zsolt politikai elemző a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára az utóbbi hónapokban politikailag rosszul alakultak a dolgok. – Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány hatásai nem voltak olyan erősek, mint Nyugat-Európában, a régióhoz képest Románia mégis rosszabbul teljesített, és ezt a helyzetet csak tovább rontotta a kormányzati szereplők egymásnak ellentmondó, sokszor kaotikus, végig nem gondolt tevékenysége – hangsúlyozta a Külügyi és Külgazdasági Intézet nagybányai származású elemzője. Úgy vélte, a megfélemlítésen, elrettentésen alapuló, sokszor túlzottan erőszakos hatósági megelőző lépések sem tettek jót a PNL megítélésének. Pászkán hozzátette, az egészségügyi válságból következő, szinte elkerülhetetlennek tűnő gazdasági válság hatásai még csak ezután fognak jelentkezni Romániában, és ezeket annak a kormánynak kell majd kezelnie, amely egy irreálisra tervezett költségvetés, valamint különféle megörökölt kiadási kötelezettségek szorításában kényszerül tevékenykedni. – A PNL abban érdekelt, hogy a választásokat minél hamarabb megtartsák. Számukra az lenne az ideális, ha a helyhatósági és a parlamenti megméretés egyszerre lenne, mert különben a következő hónapokban egyfajta orosz rulett helyzetbe kerülnek – fogalmazott az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.