Rekordszámban akarnak bukaresti főpolgármesterek lenni

Tizennyolc főpolgármester-jelölt indulását hagyta jóvá a bukaresti választási bizottság, köztük Traian Basescu volt államfőét és Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnökét – írta szerdai számában a liberális Adevarul című lap.

Forrás: MTI2020. 08. 26. 13:34
null
Fotó: MTI/Baranyi Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület döntése értelmében 22 párt, politikai szövetség és független jelölt pályázhat a főváros önkormányzati tanácsának 49 képviselői helyére.

A szeptember 27-i egyfordulós választáson Románia mind a 3200 településén a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármesterjelölt kerül a községháza vagy városháza élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksoknak legalább a felét.

Bukarestben a kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által is támogatott Nicusor Dan független jelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) volt elnöke és a tisztséget jelenleg is betöltő Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) legnépszerűbb politikusa a két legesélyesebb jelölt. Mivel azonban nem lesz második forduló, küzdelmüket döntő módon befolyásolhatja az, hogy a főpolgármesteri tisztségre esélytelen versenytársaik hány szavazatot visznek el.

Basescu indulása a magát a „jobboldal közös jelöltjének” tartó Dan esélyeit rontja. A volt államfő nem is titkolja, hogy az USR-t akarja „megleckéztetni”, amiért az általa alapított, az ötszázalékos választási küszöb átlépéséért küzdő Népi Mozgalom Pártot (PMP) kihagyták a Dan körül kialakított jobboldali (PNL–USR) választási összefogásból.

Tariceanu feltehetően inkább attól a PSD-től vehet el szavazatokat, amellyel az általa alapított balliberális ALDE három éven keresztül közösen kormányzott. Ő azonban nem másokat akar megleckéztetni, indulása inkább azt jelzi, hogy ő maga megtanulta azt a leckét, amelyet a tavalyi európai parlamenti választáson kapott, vagyis azt, hogy pártjának csak akkor lehet esélye a választási küszöb átlépésére, ha a választási csatában pártelnökként ő maga áll a hadba küldött csapatai élére.

Basescuval ellentétben az akkor még szenátusi elnök Tariceanu tavaly nem jelöltette magát európai parlamenti képviselőnek: a politikai elemzők ennek tulajdonítják, hogy a PMP bejutott az Európai Parlamentbe, az ALDE viszont nem.

A valóban esélyes jelöltek és a román politika közismert, de második vonalba szorult szereplői mellett tíz parlamenten kívüli párt politikusként nem jegyzett képviselője és több, ismertségét ez úton növelni próbáló független jelölt – köztük két színész, egy tornatanár, egy légiirányító és egy hegyi idegenvezető – is megpályázta a bukaresti főpolgármesteri tisztséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.