időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

A lengyel kormánypártok megerősítették a koalíciójukat

Forrás: MTI
2020.09.26. 16:24

Új koalíciós szerződés aláírásával megerősítették szövetségüket a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció pártjai. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke ez alkalomból megígérte, hogy a parlamenti választásig hátramaradó három évben mindent megtesznek az ország megerősítéséért.

„Megteszünk mindent, ami megerősítheti (nemzeti) közösségünket, ami javítja minden egyes állampolgár sorsát” – jelentette ki rövid felszólalásában Kaczynski.

„Megvan a stabil kormányunk, stabil parlamenti többségünk, van programunk, ennek következő szakaszának megvalósítását kezdjük el” – fogalmazott az eseményen szintén részt vevő Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A többhetes tárgyalások eredményeként aláírt új koalíciós szerződés megelőzi Morawiecki kabinetjének a legközelebbi napokra tervezett átalakítását. Ez tervek szerint növeli a kormány hatékonyságát, és azt követően kerül erre sor, hogy a PiS jelöltje, Andrzej Duda újból megnyerte a júliusi elnökválasztást.

A koalíciós szerződés részleteit az ennek aláírását kísérő sajtókonferencián nem ismertették. Korábbi bejelentések szerint a két kisebb kormánykoalíciós pártnak, az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.

Csütörtökön Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakcióvezetője, a parlament (szejm) alelnöke megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint van olyan terv, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz Morawiecki miniszterelnök kabinetjében. Maga Kaczynski – aki 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de a PiS 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormányposztot – egyelőre nem nyilatkozott ez ügyben.

Kormányfőhelyettesként most Kaczynski az átfogóbb értelemben vett biztonság területével foglalkozó három tárcát, vagyis a nemzetvédelmit, a belügyit, valamint az igazságügyit felügyelné.

A kormánykoalíciós tárgyalásokat feszültségek kísérték, Kaczynski szerda este megegyezett a Szolidáris Lengyelországnak az elnökével, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel a koalíció további fennállásának feltételeiről.

Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin – aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról – a kormányátalakítás nyomán feltehetőleg visszatér a Morawiecki-kabinetbe.

Az Egyetértést május óta a kormányban miniszterelnökként és fejlesztési miniszterként képviselő Jadwiga Emilewicz szombat reggel közölte: mivel Gowintól eltérő nézeteket képvisel, kilép a pártból, de függetlenként megmarad a kormánykoalíció parlamenti frakciójában.