időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo

Exkluzív: Donald Tusk így indokolta, hogy a néppárt még nem szavaz a Fideszről

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.09.09. 10:54
Exkluzív: Donald Tusk így indokolta, hogy a néppárt még nem szavaz a Fideszről

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában tett ma bejelentést Donald Tusk, a pártcsalád elnöke. Ebben megerősítette, hogy a szeptember 28-án esedékes ülésen a párt politikai közgyűlése nem szavaz a Fidesz néppárti tagságáról. A Magyar Nemzet erről írt korábban: a döntést ugyanis az EPP elnöksége még hétfő este hozta meg.

Lapunk információi szerint Tusk a halasztást azzal indokolta, hogy mivel online kerül sor az ülésre, így nem lehetne biztosítani a Fidesz ügyében leadott szavazatok titkosságát.

 

Az ülésen résztvevő egyik forrásunk szerint a néppárti elnök burkoltan kritikát fogalmazott meg a lengyel és a magyar miniszterelnökkel szemben, mert szerinte a vezetők az EU júliusban elfogadott keretköltségvetése és mentőcsomagja margóján „megjátszották magukat” a jogállamisági kritériumokkal összefüggésben. Tusk ezzel arra utalt, hogy szerinte is tartalmaz jogállamisági feltételrendszert a tető alá hozott alku.

Ismert, a Fidesz EPP-n belüli tagsága 2019 márciusa óta van felfüggesztve. A Néppárt európai parlamenti frakciójában viszont zavartalan a kormánypártok működése. Korábban néppárti berkekben többen is a szeptemberi közgyűlést nevezték meg a Fidesz tagságáról szóló szavazás potenciális időpontjaként. Donald Tusk még a nyáron a pártcsalád liberális törpepártjaival egyetértésben bírálta a magyar vírustörvényt, majd egy, a tagoknak küldött levelében arra kérte a Fidesz mellett következetesen kiálló tagpártokat, hogy a járvány lecsengését követően mérlegeljék az álláspontjukat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.