Feszültséget gerjesztett az abortuszvita Szlovákiában

Az abortuszkérdés a kormánypártok között és a kormánypártokon belül is vitát gerjesztett.

2020. 10. 02. 5:55
Igor Matovic, leader of The Ordinary People and Independent Personalities, waits in front of the Bratislava Castle for a televised interview
Igor Matovic, leader of The Ordinary People and Independent Personalities (OLaNO), waits in front of the Bratislava Castle for a televised interview after the country's parliamentary election in Bratislava, Slovakia March 1, 2020. REUTERS/David W Cerny - RC21BF9Q5W43 Fotó: David W Cerny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormánykoalíció egyik pártja sem érdekelt az előre hozott választásokban, egy új kormány megalakításában

– mondta tegnap a Magyar Nemzetnek Juraj Marušiak szlovák politikai elemző a négypárti pozsonyi kabineten belül kialakult feszültségről. Az abortusztörvény módosításának kérdése azonban nem csupán a kormány és ellenzéke, illetve a kormánypártok között, de még az egyes kormánypártokon belül is komoly vitát gerjesztett az elmúlt hetekben, hónapokban.

Liberális környezetvédőktől a keresztény konzervatívokig

Ennek elsősorban az az oka, hogy a koalíció tagjai között találhatóak határozottan jobboldali, illetve liberális irányvonalat képviselő pártok is. A képletet pedig tovább bonyolítja, hogy a legnagyobb kormányerő, az Igor Matovič miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nem hagyományos értelemben vett párt, hanem mozgalom, amelynek listáján politikusok és civilek egyaránt helyet kaptak. – Az OĽaNO egy több csoportból álló tömb: gazdasági liberálisok, helyi aktivisták, liberális környezetvédők, egykori kereszténydemokraták alkotják, illetve keresztény konzervatívok, akik az abortuszellenességet képviselik a párton belül – magyarázta a lapunknak adott korábbi interjúban Juraj Marušiak. Éppen ezért – hangsúlyozta tegnap a Szlovák Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének elemzője

– a konfliktusok nem annyira az egyes pártok között, hanem azokon belül alakultak ki.

Az OĽaNO mellett utalt a legkisebb kormánypártra, az ideológiailag szintén sokszínű, Az Emberekért nevű alakulatra.

Nagyobb körültekintés az abortusz előtt

Az abortusztörvény szigorítására vonatkozó tervezetet az OĽaNO konzervatív szárnyához tartozó Keresztény Unió képviselői terjesztették a parlament elé. A javaslat nagyobb körültekintésre sarkallná azokat a nőket, akik az abortusz mellett döntenek. A jogszabálytervezet értelmében 48 óráról 96 órára emelkedne a gondolkodási idő, vagyis a kérvény benyújtása után négy napig nem végezhetnék el rajtuk a beavatkozást. A nőknek meg is kellene indokolniuk döntésüket. Az egészségügyi okok, például a gyermek súlyos egészségkárosodása miatt kérvényezett művi vetélés esetében a nőknek két orvosi szakvéleményt kellene beszerezniük egy helyett. Az orvosoknak emellett minél részletesebben kellene tájékoztatniuk a nőket az abortusz lehető legtöbb aspektusáról.

A törvénymódosítás továbbá tiltaná a művi terhességmegszakítással kapcsolatos reklámokat.

Nem volt határozatképes a törvényhozás

Bár a koalíciós szerződés ilyen kérdésekre nem terjed ki – azaz mindegyik képviselő saját lelkiismerete szerint dönthet –, a harmadik legnagyobb kormányzati erő, a liberálisabb irányvonalat képviselő Szabadság és Szolidaritás (SaS) hevesen ellenzi a konzervatívok javaslatait.

– Nem értem, ez hogyan segítené a nőket

– nyilatkozta képviselőjük, Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának az elnöke. Szerinte a nők zsarolását és megfélemlítését szolgálja a törvénymódosítás. Csakis akkor van értelme változtatni a jelenlegi törvényeken, ha a művi terhességmegszakítást kérvényező nők számára elérhetővé tennék az abortusztabletta használatát is, ez a módszer ugyanis sokkal kevésbé fájdalmas és kockázatos, mint a terhességmegszakítás sebészi úton – mondta a politikus asszony. A SaS erre irányuló saját törvényjavaslatának kidolgozásában részt vett az OĽaNO néhány képviselője is, akik azonban végül nem váltak hivatalos beterjesztőkké, hogy elkerüljék a saját pártjukon belüli esetleges konfliktust – írja az Új Szó pozsonyi magyar napilap. A kabineten belüli feszültséget pedig tovább növelte, hogy a SaS egészének és Az Emberekért egy részének távolmaradása miatt a törvényhozás szerdán nem volt határozatképes, ezért az abortuszról szóló, aznapra tervezett szavazást el kellett halasztani.

– A nézeteltérések hosszú távon megingathatják a koalíciót

– véli Juraj Marušiak, aki szerint azonban senkinek nem áll érdekében az új választás fél évvel az előző után.

Varsóhoz és Budapesthez közeledik Pozsony?

Az abortuszok száma egyébként évek óta csökken, a Reuters hírügynökség szerint tavaly 7153 művi vetélést hajtottak végre szlovákiai klinikákon, egy évvel korábban 9039 volt ez a szám. Talán ennek is tudható be, hogy a szlovákok nem támogatják a jelenlegi szabályozás szigorítását: egy idén nyáron közölt felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka tartja szükségesnek a szigorítást, 55 százalék nem változtatna a jelenlegi jogszabályon. Lengyelországra és Magyarországra utalva a Reuters azt írja, az abortusztörvény a Közép-Európában az utóbbi időben meghozott szociálisan konzervatív intézkedések közé illeszkedne.

– A koalíció nagy része valóban konzervatív, de még az ellenzék egy részéről is elmondható ugyanez

– reagált ezzel kapcsolatos kérdésünkre Juraj Marušiak.

Aggódik az Európa Tanács

A szlovák vita Európára kiterjedő hatását érzékelteti az a tény, hogy Dunja Mijatovics, az Európa Tanács emberi jogi biztosa aggodalmát fejezte ki, mondván: terhességmegszakítással kapcsolatos információk nyújtására, a személyes információk gyűjtésére és megosztására vonatkozók, akadályokat gördítenek a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés elé, és megbélyegzik a terhességmegszakításhoz folyamodó nőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.