Gulyás Gergely: Maas fájdalmat akar okozni Magyarországnak

A miniszter Facebook-oldalán reagált Heiko Maas, a német külügyminiszter sértő kijelentésére.

Forrás: Facebook2020. 10. 12. 14:56
GULYÁS Gergely
Tokaj, 2020. október 2. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a nyáron motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyûlési képviselõ tiszteletére rendezett megemlékezésen Tokajban, a Paulay Ede Színházban 2020. október 2-án. A politikus ezen a napon töltötte volna be 61. életévét. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely hivatalos Facebook-oldalán írt egy rövid bejegyzést magyar és német nyelven, melyben reagált Heiko Maas, a német külügyminiszter sértő kijelentésére.

„Újabb gyöngyszem a radikalizálódó Németországból: Maas német külügyminiszter fájdalmat akar okozni Lengyelországnak és Magyarországnak. Már megint? Az elmúlt évszázadból vannak ilyen élményeink. Jobb lenne mellőzni a birodalmi hangütést. Különösen, amíg az SPD-s külügyminiszter testvérpártja Magyarországon antiszemitákat jelöl a parlamentbe. Szerencsére a magyarok nem vevők erre” – írta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a bejegyzésében.

 

Navalnij-ügy: Moszkva szerint Maas provokatív vádakat hangoztat

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Heiko Maas német külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés hetvenötödik ülésszakának általános vitájában tett kijelentései provokatívak. A külügyi kommentár egyenesen ultimátumoknak nevezte Maas megjegyzéseit.

„Provokatívnak tűnik, hogy az Alekszej Navalnij állítólagos, a vegyifegyver-tilalmi egyezmény által betiltott harci vegyi fegyverrel történt megmérgezésével kapcsolatos alaptalan vádjainak megismétléséhez Németország ezúttal az ENSZ szónoki emelvényét használta fel. Ezeket a nyilvánosan hangoztatott koholmányokat úgy fogjuk fel, mint Berlin nyíltan ellenséges oroszellenes irányvonalának folytatását a Navalnij-ügyben, arra irányuló kísérletként, hogy a velünk való együttműködés elutasítása miatti felelősséget másra hárítsa át, és hogy a szövetségeseik és nemzetközi szervezetek háta mögé rejtőzzön”

– olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint különösen cinikusnak tűnik ez a támadás annak tükrében, hogy a német fél semmibe vette az orosz főügyészség háromszori jogsegélykérelmét, amelyben bizonyítékot igényelt az állítólagos mérgezésre, és hogy a berlini Charité klinika sem ad választ a kérdésekre, a közös nyomozásra vonatkozó orosz kezdeményezések pedig elutasításra találnak. A dokumentum szerzői – utalva arra, hogy a Nyugat szerint Oroszországgal nem lehet a szokásos módon folytatni az ügymenetet – azt írták, hogy Németország, valamint EU- és NATO-szövetségeseinek magatartása miatt éppen hogy a Nyugattal nem lehet semmit sem intézni, amíg fel nem hagy azzal, hogy a provokáció és a csalás eszközeivel éljen, és nem kezd el becsületes és felelősségteljes magatartást tanúsítani.

Maas kedden azt nyilatkozta, hogy Navalnij megmérgezése probléma az egész nemzetközi közösség számára. A német külügyminiszter elítélte a támadást mint a vegyifegyver-tilalmi egyezmény megsértését, és felszólította Oroszországot, hogy tegyen többet az ügy kivizsgálásáért. Mint mondta, az Európai Unió fenntartja magának a jogot arra, hogy a történtek miatt szankciókat vezessen be Moszkva ellen. Maas egyúttal megköszönte Németország nemzetközi partnereinek azok egyértelmű támogatását.A teljes cikk a PestiSrácok.hu oldalán olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.