Kételkednek az orvosok Szlovákia teljes lakosságának letesztelésében

A szakemberek szerint politikai és nem egészségügyi döntésről van szó. A vizsgálat mégis kötelező lesz.

Pomichal Krisztán (Dunaszerdahely)
2020. 10. 20. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az egész országra kiterjedő tesztelés vár Szlovákiára. A részletek azonban még mindig elég homályosak. A kormányfő elmondta: ötezer tesztállomáson várják az ország mintegy 5,5 millió állampolgárát. A lakosságot kétszer, november legelején, illetve a rákövetkező hétvégén is letesztelnék, ehhez húszezer szakemberre lesz szükség, orvosokra, nővérekre, szakápolókra, egyetemistákra. Egyelőre nem tervezik, hogy előírnák a közreműködésüket, Matovič bízik abban, elegen jelentkeznek maguktól.

Sokáig azt sem lehetett tudni, egyáltalán kötelező lesz-e a tesztelés. A kormányfő végül a tegnapi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy retorziókkal számolhat az, aki nem jelenik meg a tesztelésen. Bár a végleges döntést még nem hozták meg, most úgy néz ki, tíznapos kötelező házi karantén vár a tesztelést elutasítókra.

A bejelentés után a tiltakozás borítékolható volt, azonban az orvostársadalom elutasítása meglepte a kormányt. Kis túlzással szinte alig van olyan szakember, aki jelenlegi formájában támogatná a tervet. Néhányan a felhasznált antigéntípusú tesztek megbízhatóságát vitatják, mások a logisztikai nehézségekre hívták fel a figyelmet. A Szlovákiai Magánorvosok Társulásának (SzMT) elnöke, Marián Šóth úgy fogalmazott, a tesztelés „nincs előkészítve, helytelen és veszélyes is”. A szakember szerint a terv a háziorvosi ellátás leállásával fenyeget.

A Ma7.sk felvidéki magyar hírportálnak több szakember is nyilatkozott a témában. Dr. Domonkos Andor Svájcban dolgozó kutatóorvos például azt emelte ki, a széles körű tesztelésnek akkor lenne igazán értelme, ha szinte minden hétvégén sor kerülne rá, ez azonban a gyakorlatban megvalósíthatatlan. Domonkos szerint a terv inkább politikai, semmint közegészségügyi indokokkal magyarázható, Matovič nem véletlenül kötötte ki, ha nem sikerül végrehajtani a tervet, lemond. Az SzMT tiszteletbeli elnöke, dr. Pásztor László arra figyelmeztetett, a kutatásokból kiderült, gyógyult, már nem fertőző emberek is produkálhatnak pozitív teszteket. A szakember azt mondja, ennek fényében óvatosan kell bánni az egyre romló szlovák járványügyi statisztikákkal.

A helyzetet a legjobban talán egy, a szlovák köztévének nyilatkozó háziorvos megjegyzése szemlélteti, aki közölte: ideális körülmények között még lenne is értelme az országos tesztelésnek, „de hát Szlovákiában vagyunk”!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.