időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Lampedusán érhetett partot a nizzai terrorista

Magyar Nemzet
2020.10.29. 18:51
Lampedusán érhetett partot a nizzai terrorista

Sajtóértesülések szerint a három ember életét követelő nizzai terrortámadás végrehajtója két héttel ezelőtt, október 9-én Olaszországban járt. A támadó szeptemberben érkezhetett meg az Európai Unió területére, elsőként Lampedusa szigetére. Matteo Salvini, korábbi belügyminiszter, a jobboldali olasz politikai erőket tömörítő Északi Liga vezetője csütörtökön az olasz belügyminiszter távozását követelte.

– Amennyiben bebizonyosodik a merénylő lampedusai érkezése szeptemberben, majd áthaladása Barin keresztül, végül szökése Olaszországból, akkor a belügyminiszternek, Luciana Lamorgese-nek le kell mondania.

Csütörtök reggel kilenc óra környékén egy tunéziai származású férfi a francia Nizza városa Notre Dame temploma közelében két nőt és egy férfit késelt halálra. A merénylőt elfogták, franciaországi érkezését most alaposan vizsgálják a rendvédelmi szervek. Kérdéseket vet fel például az eset kapcsán, hogy a férfi miként tudta elhagyni a migrációs központot a megfelelő engedélyek megszerzése előtt.

Az olaszországi Lampedusa szigetén lévő migrációs fogadóközpont 1998-ban létesült. Az aprócska – mintegy húsz négyzetkilométeres és hatezer ember által lakott, Tunézia és Szicília között elhelyezkedő sziget az Észak-Afrikából Európai Unióba érkező bevándorlók fő belépési pontjává vált. Az eredetileg nyolcszáz főre tervezett létesítményben jóval többen tartózkodnak, és az olasz sziget közismerten évek óta nem bírja a migrációs nyomást. A sziget polgármestere, Salvatore Martello legutóbb augusztusban nyílt levélben fordult az olasz kormányhoz.

– Nem lehet tovább elhallgatni, ami Lampedusán történik – írta levelében Martello. – Elfogadhatatlannak találjuk, hogy Lampedusa magára maradjon a legvadabb politikai manőverezés viharában

– panaszkodott a polgármester. Martello a nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését a belügyminiszter Luciana Lamorgesétől és a miniszterelnök Giuseppe Contétól. Kezdetben a többségében tunéziai, gazdasági bevándorlónak minősülő migránsokat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezések üteme egyre lassult, majd leállt. Olaszország többi kormányzója és polgármestere is nemet mondott a migránsok átvételére Lampedusáról. A hatóságok beszámolója szerint Lampedusa szigetére 2020 márciusa és augusztusa között mintegy hétezer tunéziai állampolgár érkezett illegálisan, de a hatóságok nem tudtak kellően foglalkozni a problémával.

Terror Franciaországban

Százak szerint megérdemelték a lefejezést a franciák

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.