időjárás 3°C Natália 2022. december 9.
logo

Százak szerint megérdemelték a lefejezést a franciák

Magyar Nemzet
2020.11.07. 14:12
Százak szerint megérdemelték a lefejezést a franciák

Három újabb tinédzsert vettek őrizetbe a francia hatóságok a múlt hónapban kegyetlenül lefejezett Samuel Paty történelemtanár ügyében. Két 18 esztendős, francia és csecsen származású fiatalembert azért tartóztattak le, mert kapcsolatban álltak az elkövetővel, az ugyancsak csecsen származású Abdullakh Anzorovval. Egy 17 éves lány pedig az egyik fiút ismerte. Ezzel már összesen tízre nőtt azoknak a száma, akiknek a szerepét vizsgálják a merényletben. Köztük vannak azok az ugyancsak tizenéves fiúk is, akik pénzért cserébe megmutatták a támadónak későbbi áldozatát, egy szélsőséges muszlim hitszónok, valamint az egyik diák apja, az utóbbiak a mecsetben és a közösségi médiában bosszút követeltek, amiért a történelemtanár Mohamed prófétáról mutatott karikatúrákat.

A Charlie Hebdo szatirikus magazin egyik karikatúráját vetítik egy ház falára az öt nappal korábban megölt Samuel Paty történelemtanár emlékére Montpellierben.
Fotó: MTI/EPAGuillaume Horcajuelo

Azt kapta, amit megérdemelt

A francia hatóságok vizsgálják azokat a személyeket is, akik a terrorizmust támogató kijelentéseket tettek, például annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy Samuel Paty azt kapta, amit megérdemelt.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken arról számolt be, hogy legalább négyszáz ilyen esetről van tudomásuk. Némelyek erősebben, mások enyhébben fejezték ki magukat, de legalább egy tucat komolyabb esetben megtették a jogi lépéseket.

A közösségi média elemzéséből az is kiderült, hogy a szélsőségesek az interneten ünnepelték a párizsi, a nizzai és a bécsi merényleteket.

Az áldozatok holttestei, köztük lefejezésről készült képek is bejárták a világhálót – a beszámolók szerint Abdullakh Anzorov is felvételeket készített tettéről. A radikálisok a hagyományos platformok, a tartalmait egyre szigorúbban ellenőrző Facebook, a Twitter vagy a Telegram helyett újabb, titkosabb és védettebb fórumokat találnak idelógiáik terjesztésére, ilyen például a Rocket Chat is.

Ezt használva az al-Kaida is közleményt adott ki, arra buzdítva a muszlimokat, hogy válassza el a franciák fejét a testüktől.

Nizza nem kért a gyilkosból

Közben Nizzában is megemlékeztek arról a három emberről, akiket egy késsel felfegyverzett merénylő kivégzett a Notre-Dame-bazilikában. „Ismerjük az ellenséget, a nevét is tudjuk: szélsőséges iszlám; egy politikai ideológia, amely eltorzítja a muszlim vallást, elferdíti a szövegeit, a hittételeit és az előírásait azért, hogy a haladásellenesség és a gyűlölet eszközével uralkodhasson!” – figyelmeztetett az eseményen Jean Castex francia miniszterelnök.

Az első mise a Note-Dame-bazilikánál a gyilkosságok után november elsején
Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A tunéziai terroristát, a 21 éves Brahím Iszávit pénteken átszállították Párizsba. A férfit elfogása során a rendőrök többször meglőtték, ráadásul kiderült, hogy koronavírusos. Állapota súlyos, de az átszállítását nem ez indokolta, hanem a kórház kérésére hajtották végre.

– Tunézia hajlandó visszafogadni a Franciaországból kitoloncolt állampolgárait, amennyiben minden fellebbezési lehetőséget kimerítettek – jelentette be Taufik Csarfeddin tunéziai belügyminiszter a múlt heti merénylet nyomán. Francia hivatali partnere, Gérard Darmanin jelenleg észak-afrikai körúton van Tunéziában és Algériában, hogy biztonsági kérdésekről és több tucat migráns visszaszállításáról tárgyaljon az ottani vezetőkkel.

Terror Franciaországban

Válságos állapotban van a nizzai merénylő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.