időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

A világ vezetőit is sokkolta a nizzai merénylet – Reakciók

Magyar Nemzet
2020.10.29. 15:18
A világ vezetőit is sokkolta a nizzai merénylet – Reakciók

A három halálos áldozatot követelő nizzai merényletre Európa és a világ vezetői is reagáltak csütörtökön. Magyarország nevében Orbán Viktor miniszterelnök fejezte ki az együttérzését egy, a francia elnöknek, Emmanuel Macronnak küldött levélben. A francia államfő hivatalosan e sorok írásakor még nem szólalt meg a támadás ügyében, Jean Castex miniszterelnök viszont egy Twitter-bejegyzésben arra figyelmeztetett:

Párizs azonnali, határozott és könyörtelen választ ad a barbár és gyáva terrorcselekményre.

 

Marine Le Pen, a bevándorlásellenes francia Nemzeti Gyűlés vezetője közben a francia sajtónak arról beszélt: az iszlám egy olyan ideológia, amelyik mindannyiunk ellen hadat üzent. – Le kell számolnunk minden olyan szervezettel, csoporttal, férfival és nővel, akik felkarolják ezt az ideológiát – mondta.

A katolikus egyházfő, Ferenc pápa ugyancsak Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal. Mint írta, közel áll a nizzai katolikus közösséghez, és velük együtt siratja, hogy az ima és a megnyugvás helyét a halálévá tették.

Az Európai Unió vezetői közül Charles Michel, az Európai Tanács, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is elítélte a támadást. A német EU-elnökség és Németország nevében Angela Merkel kancellár pedig szóvivője útján üzent. Németország szolidaritását fejezi ki a francia nemzettel ezekben a nehéz időkben – fogalmazott, hozzátéve: a történtek mélyen sokkolták.

Angela Merkel kancellárt is sokkolták a történtek
Fotó: Bundestag

Ankara, Moszkva és London is részvétet nyilvánított

A török külügyminisztérium friss közleményében azt írta: azok, akik ilyen aljas támadást követnek el egy szent helyen, nyilvánvalóan semmilyen vallási, emberi vagy erkölcsi értékkel nem rendelkeznek.

Oroszország részéről horrorisztikus tragédiának nevezték a mészárlást, és azt is tudatták, hogy folyamatosan figyelik az azzal kapcsolatos fejleményeket.

Az iszlámmal és a bevándorlással szemben kritikus nyugat-európai politikusok is megszólaltak. Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt vezetője szerint egész egyszerűen el kell távolítani az unió területéről az iszlamofasisztákat. Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője a Twitteren úgy fogalmazott: agyrém, ami történik, az iszlám terrorizmus megtámadta Franciaországot.

Az EU-ból már távozott Nagy-Britannia nevében Boris Johnson miniszterelnök üzent a franciáknak. A Facebookon közzétett bejegyzésében a konzervatív politikus azt írta: a szigetország kitart Franciaország mellett a terrorizmus és intolerancia elleni küzdelemben.

I am appalled to hear the news from Nice this morning of a barbaric attack at the Notre-Dame Basilica. Our thoughts are...

Közzétette: Boris Johnson2020. október 29., csütörtök

 

Terror Franciaországban

Százak szerint megérdemelték a lefejezést a franciák

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.