Pozitív lett Donald Trump és felesége vírustesztje

Az elnöki pár jól érzi magát, de karanténba vonult. Kérdés, milyen hatással lesz ez a kampányhajrára.

Magyar Nemzet
2020. 10. 02. 9:04
TRUMP, Donald; Trump, Melania;
Washington, 2020. április 22. Donald Trump amerikai elnök (j) és felesége, Melania Trump a Föld napja alkalmából rendezett faültetési ceremónián a washingtoni Fehér Ház kertjében 2020. április 22-én. MTI/EPA pool/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök és Melania Trump first lady koronavírus-tesztje is pozitív lett – ezt maga az elnök jelentette be Twitterén. Majdnem napra pontosan egy hónappal az elnökválasztás előtt az elnök feleségével együtt karanténba vonult.

A fertőzésről saját Twitterén a first lady is hírt adott. Elmondása szerint mindketten jól érzik magukat, minden betervezett eseményt lemondtak.

Donald Trumpot utoljára csütörtökön látták nyilvánosság előtt, mikor visszatért New Jerseyből egy adománygyűjtő útról, az amerikai média híradása szerint akkor nem tűnt betegnek. A politikus legutóbb nyilvánosságra hozott orvosi vizsgálata szerint jó egészségnek örvend, de 74 esztendős, enyhe túlsúllyal küzd, így többszörösen is a kockázatos csoportba tartozik. A Fehér Ház orvosa, Dr. Sean P. Conley megerősítette, hogy az elnöki pár jól van, tökéletesen képes feladatai ellátására, ugyanakkor csapata folyamatosan figyeli állapotukat. Amennyiben az elnököt mégis ledöntené a betegség a lábáról, az alkotmány értelmében az alelnök, Mike Pence venné át a hatalmat felépüléséig.

Azt természetesen nem lehet tudni, hogy az elnök kitől kaphatta el a betegséget. A Fehér Házban már korábban is felbukkant a kór, legutóbb Hope Hicks tanácsadó tesztje lett pozitív, aki napi kapcsolatban állt az elnökkel, az elmúlt napokban is többször találkoztak, egy repülőgépen és helikopterben is utaztak. Miután a 31 esztendős tanácsadó rosszullétre panaszkodott és igazolták, hogy elkapta ak órt, Donald Trump óvatosságból még saját eredményei előtt karanténba vonult. A fertőzések emelkedésével az elnök közvetlen környezetéhez tartozóknál már naponta végeztek teszteket. Korábban Trumpot sok bírálat érte, amiért nem veszi elég komolyan az egészségügyi óvintézkedéseket, például ódzkodott maszkot viselni, nem mondta le a kampányútjait.

Kérdés, hogy a diagnózisnak milyen hatása lesz a kampányhajrára. Az elnök máris lemondta a közelgő gyűléseket, útjait a „billegő” Floridába és Wisconsinba. Az sem egyértelmű, hogy az október 15-én esedékes következő elnökjelölti vitán részt tud-e majd venni? Az amerikai járványügy hatóságok iránymutatása tünetmentesség esetére tíznapos karantént ír elő. Másrészt a betegségből jól is kijöhet. Ha könnyen, komolyabb tünetek nélkül átvészeli a kórt, azzal egyrészt demonstrálhatja saját erejét és állóképességét, másrészt igazolhatja sokszor hangoztatott elméletét, hogy a koronavírus csak a krónikus betegségekben szenvedők számára igazán veszélyes.

A koronavírus a kampánynak is fontos eleme, a demokraták gyakran támadják azzal az elnököt, hogy nem jól kezelte a járványt. A téma felmerült a legutóbbi elnökjelölti vitán is, ahol Joe Biden azt vágta Donald Trump fejéhez, már februárban tudott arról, milyen veszélyes a kór, mégsem tett ellene semmit.

A Johns Hopkins Egyetem statisztikái szerint az Egyesült Államok a világ legfertőzöttebb országa, a regisztrált esetek száma már majdnem eléri a 7,3 milliót, a haláleseteké a 208 ezret, míg naponta még mindig nagyjából negyvenezer új megbetegedést jelentenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.