időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Sokkolta a történelemtanár elleni merénylet Franciaországot

Forrás: MTI
2020.10.18. 15:10
Sokkolta a történelemtanár elleni merénylet Franciaországot

Sokkolta a francia közvéleményt a pénteki támadás.

A Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A tanárok köztisztviselők, a francia köztársasági értékrend egyik legfontosabb képviselőinek tekintik őket, a szólásszabadságot pedig az egyik különösen fontos értéknek – mutatott rá.

A szakértő kifejtette, kiszivárgott hírek szerint az elhárítás korábban úgy ítélte meg, hogy kezelni tudják az iskolában kialakult feszültséget az intézményen belül, ami nem sikerült.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A szülők és az őrizetbe vettek kapcsolatrendszerében vannak olyan radikálisok, akik már rajta voltak a terrorgyanús személyek listáin, ezért Soós Eszter Petronella arra számít, hogy a napokban több új információ is kiderül, és akkor lehet majd látni, hogy történt-e hatósági mulasztás.

Új fejleményként említette, hogy az elmúlt hetekben újonnan érkezett bevándorlók követtek el merényleteket, míg korábban a második-harmadik generációs, már Franciaországban született fiatalokhoz kötődtek az iszlamista hátterű támadások.

Lefejeztek egy történelemtanárt Párizs mellett

A La Figaro francia konzervatív portál azt írta, az iszlamista őrület éppen most lépett át a rémület új szakaszán, minden jel ugyanis arra utal, hogy az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt, aki épp Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy a figyelmet a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára felhívó tanfolyamon.

A hírt a hatóságok az Euronewsnak is megerősítették. A helyi médiajelentések szerint a férfinál kés is volt, az első sajtóhírek pedig még arról érkeztek, hogy feltehetően robbanómellény is van a gyanúsítotton. Utóbbit később nem erősítették meg.

A holland BNO News portál azt írta, az elkövető a Twitter-mikroblogon fényképet tett közzé az áldozat levágott fejéről.

A szemtanúk beszámolói szerint az elkövető azt kiáltotta: – Allah, akbar! Az eset a francia fővárostól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban péntek késő délután történt, az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot – közölték a francia hatóságok. A brit Daily Mail azt írja: az elkövető egy szülő volt.

 

Terror Párizsban

Posztumusz Becsületrendet kap a terrorcselekmény áldozata

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.