időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Posztumusz Becsületrendet kap a terrorcselekmény áldozata

Forrás: MTI
2020.10.20. 12:12
Posztumusz Becsületrendet kap a terrorcselekmény áldozata

A legmagasabb kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – jelentette be kedden Jean-Michel Blanquer francia oktatásügyi miniszter.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermek korában menekültként Franciaországba érkező 18 éves fiatal múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat. Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük.

Ezzel párhuzamosan Gérald Darmanin belügyminiszter azt jelentette be, hogy hat hónapra bezárják azt a mecsetet, ahol videófelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat. A belügyi hatóságok tájékoztatása szerint a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani, így az imahely legkésőbb szerda este bezár. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

Az iszlamista terrorcselekmény áldozatának, Samuel Patynek képével tüntettek a szólásszabadságért a párizsi Köztársaság terén
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságot, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen.

A most már a francia Becsületrendet is viselő meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Sassoli: Azért gyilkolták meg, mert hitt a szólásszabadságban

A francia középiskolai történelemtanárt, Samuel Patyt azért gyilkolták meg, mert hitt a szólásszabadságban, és diákjait is erre akarta tanítani – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfőn. Sassoli a parlament hétfői brüsszeli plenáris ülését megnyitva utalt arra: öt évvel a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után ismét gyilkol a fanatizmus és az intolerancia Franciaországban. Hozzátette: a tanár elleni merénylet során a békés együttélés értéke sérült meg. Az elnök hangsúlyozta, hogy az áldozat a munkája során nyitottan és jó szándékkal közelített tanítványai felé, és párbeszéden, valamint tudáson alapuló társadalmi értékeket akart nekik átadni.

 

Terror Párizsban

Franciaország bekeményít a brutális terrortámadás után

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.