időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Gyászmenetek Franciaországban a lefejezett tanár emlékére

Magyar Nemzet
2020.10.18. 18:31
Gyászmenetek Franciaországban a lefejezett tanár emlékére

Franciaország-szerte gyászmeneteket tartottak vasárnap a pénteken brutális kegyetlenséggel kivégzett Samuel Paty emlékére. A Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban fejezte le az Abdullah Anzorovként azonosított, 18 éves csecsen terrorista a középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. Az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség.

Helyszíni beszámolók szerint Párizsban a Je suis enseignant (Tanár vagyok) feliratot a magasba emelve vonultak fel az emberek, a Je suis Charlie (Charlie vagyok) szlogenre utalva, amelyet a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás után hangoztattak sokan, együttérzésüket kifejezve. A most meggyilkolt 47 éves Samuel Patynak az volt a bűne, hogy éppen a Charlie Hebdóban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott be tanóráján, noha az iszlám vallás tiltja a próféta ábrázolását.

Az eddigi sajtóértesülések szerint Abdullah Anzorov mintegy száz kilométerre lakott a gyilkosság helyszínétől, egyelőre tehát nem tudni, milyen kapcsolatban állt a tanárral és a településsel.

Terror Párizsban

Posztumusz Becsületrendet kap a terrorcselekmény áldozata

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.