időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Decembertől érkezhet Magyarországra az orosz vakcina

Forrás: MTI
2020.11.07. 14:31
Decembertől érkezhet Magyarországra az orosz vakcina

A koronavírus elleni orosz vakcina engedélyezése hatalmas mérföldkőhöz érkezhet a jövő héten, ami lehetővé teheti, hogy Magyarország decembertől kis mennyiségben, januártól pedig nagy mennyiségben vásároljon ebből a vakcinából – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton, a Facebookon közvetített felvételen.

Szijjártó Péter a keleti irányú vakcinabeszerzésre vonatkozó tárgyalásairól beszámolva elmondta,

az orosz féllel a licenc megvásárlásának lehetőségéről is tárgyalnak, hogy Magyarország helyben is elő tudja állítani az oltóanyagot.

Közölte továbbá, hogy Magyarország egy kínai állami vakcinagyártónál is regisztrálta vásárlási szándékát, valamint két magántulajdonú társasággal is kapcsolatban áll, aminek eredményeként Magyarországra az elsők között érkezhet oltóanyaghoz Európában.

Egészségi állapotáról Szijjártó Péter elmondta, a megfertőződése miatt elrendelt karantén ötödik napján a Covid-19 betegség néhány tünete, így például a fejfájás és végtagfájdalom erősödött nála, míg a nátha tünetei és a köhögés csillapodott.

Európában elsőként kaphat vakcinamintát Magyarország

Egy kínai gyártótól kaphat vakcinamintát Magyarország bevizsgálásra – jelentette be a Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön.

Menczer Tamás a Facebookon megosztott videóban úgy fogalmazott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter irányítása mellett közel járnak ahhoz, hogy az ország hozzájusson a vakcinamintához.

„Ez óriási lépés lenne, hiszen egy potenciális koronavírus-vakcinát vizsgálhatnának magyar szakemberek” – hangsúlyozta, hozzátéve: ezzel Európában az elsők között lenne az ország „vagy talán mi lennénk az elsők”. Menczer Tamás szerint ugyanakkor tovább folynak a tárgyalások mind a három kínai, valamint az orosz és az izraeli vakcinagyártókkal is.

Tovább...

Járványhelyzet

Orbán Viktor: Jó esélyünk van európai, kínai és orosz vakcinára is

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.