Klicsko maradt Kijev főpolgármestere

Vitalij Klicskónak az első fordulóban ismét sikerült megnyernie Kijev főpolgármesteri tisztét, a szavazatok 50,52 százalékát megszerezve – közölte a területi választási bizottság pénteken, az október 25-én tartott ukrajnai helyhatósági választások fővárosi végeredményét ismertetve.

Forrás: MTI2020. 11. 06. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmény a várakozásoknak megfelelő, bár az exit poll felmérések még azt mutatták, hogy noha Klicsko nagy arányban nyert, első körben nem sikerül megszereznie a voksok több mint ötven százalékát, és második fordulót kell rendezni.

A kijevi főpolgármester-választáson a bizottság által közölt adatok szerint több mint 722 ezren vettek részt, Klicsko a szavazatokból több mint 365 ezret szerzett meg. A második helyen Olekszandr Popov végzett 68 757 vokssal, aki a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök idején vezette a fővárost, most pedig a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért párt jelölte őt a posztra.

A kijevi városi tanácsba hét pártnak sikerült bejutnia. A legtöbbet, a szavazatok 20,52 százalékát a Petro Porosenko volt államfő vezette Európai Szolidaritás nyerte, a második helyen pedig 19,98 százalékkal Klicsko Ütés (UDAR) pártja végzett. Átlépte még a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt az Olekszandr Omelcsenko vezette Egység párt 8,74, az Ellenzéki Platform – Életért 7,81, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt 7,53, Julija Timosenko volt kormányfő Haza pártja 7,49 és a Hang (Holosz) párt 5,97 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.