Alpesi síháború: bevétel a járvány ellen

Olaszország, Franciaország és Németország a sípályák bezárását szorgalmazza az idei szezonra, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány terjedését. Az országok aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Svájcban és Ausztriában síelhetnek majd a turisták.

2020. 12. 04. 5:54
Skiers ride a lift past snow-covered trees in Chamonix Les Houches
A síbalesetek a kellemetlenségen kívül súlyos kiadással is járhatnak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Alpok hegyvonulata a franciák, az olaszok, a németek és az osztrákok életében közös kincs, az Európai Unió tagállamainak nézőpontja mégsem egyezik az idei síszezon megnyitásáról. Az osztrákokkal szemben a másik három ország kormánya Európa-szerte zárva tartaná a síközpontokat.

Fotó: Reuters

Svájc azonban nem tagja az Európai Uniónak, és úgy döntött, megnyitja síparadicsomait. A Svájci Alpokban összesen 339 síközpont működik, amelyeken 1815 felvonót üzemeltetnek a The Local német internetes lap cikke szerint.

A síparadicsomok nyitva tarthatnak, ha szigorúan végrehajtják a megfelelő biztonsági intézkedéseket

– nyilatkozta a svájci egészségügyi miniszter, Alain Berset novemberben.

Ez meglepő, tekintettel arra, hogy Svájcban magasabb koronavírus-fertőzöttséget mértek, mint Németországban. Egy hétnapos novemberi időszak során százezer lakosra nézve átlagosan 348 új koronavírusos esetet rögzítettek Svájcban, míg Németországban 136-ot – írja a Deutsche Welle.

A Svájccal határos francia, olasz és német városok aggódva figyelik, hogy lakosaik a szomszédos országba kelnek át síelni – számol be róla a Politico. Jean Castex francia miniszterelnök ezzel kapcsolatban szerdán bejelentette:

Franciaország véletlenszerű határellenőrzésekkel igyekszik majd megelőzni a francia turisták svájci kirándulásait, és egyben kikényszeríteni a hazatérő lakosok egyhetes karanténba vonulását.

Svájc mellett Ausztria is megnyitja a síparadicsomokat az ünnepi időszakra – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdai sajtótájékoztatóján. Ahogyan tegnap lapunk is megírta, az ország enyhít a koronavírus miatt elrendelt korlátozásain december 7-től, a síelés viszont csak december 24-től lesz megengedett.

Sebastian Kurz, osztrák kancellár
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ausztriában a napi új megbetegedések száma – a jelenleg még érvényben lévő teljes kijárási tilalomnak köszönhetően – ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még mindig nagyon magasnak számít. Szerdán 3972 új fertőzést jelentettek, és a halálos áldozatok száma 121 fővel emelkedett. A koronavírus-járvány kezdete óta 289 461-en fertőződtek meg az országban, és 3446-an haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe.

A síközpontok Ausztria GDP-jének 15 százalékát teszik ki. A megnyitásuk szükségességét Wolfgang Schüssel, korábbi osztrák kancellár a Süddeutsche Zeitungnak írt cikkében támasztja alá:

Ausztriában 750 000 munkahelyet teremt a téli időszak turizmusa, csak a sífelvonóknál hetvenezer ember dolgozik. Minden elmaradt hét után másfél milliárd eurótól esik el az állam.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke a francia kormányfőhöz hasonlóan karanténnal riogatja a lakosokat: ha átmennek Ausztriába síelni, visszatérésükkor tíznapos karanténba kell majd vonulniuk.

Megpróbáljuk megszavaztatni, hogy Európa-szerte az összes sípályát bezárják. Az osztrák bejelentéseket tekintve azonban sajnos nem úgy tűnik, hogy ezt elérjük, de újra megpróbáljuk

– hangsúlyozta egyik korábbi bejelentésében Angela Merkel német kancellár.

Az Alpok az egész világ síterületének egyharmadát teszi ki, és összesen 34 milliárd eurót termel – a világ síiparból származó bevételének felét. Ugyanakkor számos döntéshozónak, köztük Merkelnek és Södernek is Ischgl esete juthat eszébe, amikor a sípályák zárva tartását fontolgatják – emeli ki a Politico. A Tirol tartománybeli síparadicsom a vírus első hullámában lett a koronavírus-járvány gócpontja: turisták ezrei fertőződtek meg, akik hazatérve Európa számos pontjára hurcolták a fertőzést.

Ischgl, a a világszerte ismert síközpont a koronavírus-járvány egyik gócpontja volt
Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Ausztria és Svájc mellett Szlovénia is bejelentette a síszezon decemberi beindítását, északi szomszédunknál azonban várhatóan január elejéig nem lehet majd síelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.