Amerikában és Kínában is megjelent a koronavírus-mutáció

Az először Délkelet-Angliában azonosított új változat láthatóan gyorsabban terjed.

2020. 12. 31. 14:14
null
Las Vegas, 2020. július 17. Szájmaszkot kötöttek a New York-i Szabadság-szobor mására a New York-New York szálloda és kaszinó épülete elõtt Las Vegasban 2020. július 17-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/John Locher Fotó: John Locher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaliforniában is megjelent a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet két héttel ezelőtt Délkelet-Angliában regisztráltak először. Az esetet szerdán jelentették, egy nappal az után, hogy az Egyesült Államokban először Coloradóban azonosították az új vírustörzset.

– Körülbelül egy órája tájékoztattak minket arról, hogy az új vírusmutáció, amely nyilvánvalóan az Egyesült Királyságból terjed, már nálunk Kalifornia államban, Dél-Kaliforniában is jelen van

– mondta el élő Facebook-adásban Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szerdán.

Ugyanezen a napon Colorado államban közölték, hogy a második fertőzésgyanús esetet vizsgálják a vírus új változatával összefüggésben. Járványszakértők szerint a vírusmutáció már terjed az Egyesült Államokban, hiszen sem a kaliforniai, sem a két coloradói fertőzött nem járt külföldön az utóbbi időben – közli a The Washington Post.

– Mivel nincs utazási előzmény, úgy gondoljuk, hogy ez nem egy elszigetelt eset San Diegóban, tehát valószínűleg már többen fertőződtek meg az új vírusmutációval a megyében

– nyilatkozta a kaliforniai San Diego egyik megyei tisztviselője, Nathan Fletcher.

A koronavírus két hete azonosított mutációja sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert vírusváltozatoknál, fertőzési képessége pedig ötven-hetven százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna a már ismert vírustörzseknél vagy halálosabb lenne azoknál.

Az új változat kiindulópontján, az Egyesült Királyságban jelenleg 2 440 202 a fertőzöttek száma, és 72 657-en haltak meg a betegségben. Az elmúlt két hétben, a mutáció megjelenése óta, 519 611 új esetet regisztráltak.

Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson 2020. december 20-án. Sokan útra keltek Londonból, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a brit fővárosban és Anglia délkeleti részén a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe, mivel a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál hetven százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel a térségben
Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Ugyanez a vírusmutáció már számos európai országban is megjelent, valamint a világ különböző pontjain, például Ausztráliában, Japánban, Kanadában és Indiában is. A Reuters hírügynökség beszámolója alapján Dániában már december 24-én 33 olyan esetről számoltak be, amelyek az új vírustörzshöz köthetőek. Az utóbbi napokban fokozatosan növekedett is az esetszám az országban: míg december 26-án 1834 új esetet regisztráltak, 30-án már 2783-at.

A mai napon Kínában is azonosították az új vírustörzset, ahol egyébként a szigorú intézkedéseknek köszönhetően már az év első felében sikeresen megfékezték a járványt, és azóta csupán kisszámú esettel járó, lokális járványgócok alakultak ki időről időre az ország egyes pontjain.

Jelenleg Pekingben és az ország északkeleti részén fekvő Liaoning és Hejlungcsiang tartományokban vezettek be szigorúbb intézkedéseket a koronavírus ismételt megjelenése miatt.

Korábban lapunk is írt róla, hogy az Egyesült Királyságban azonosított új vírusmutáció mellett a Dél-afrikai Köztársaságban egy újabb eltérő koronavírus-változatot találtak, aminek következtében többek között Izrael, Törökország, Németország, Szaúd-Arábia és Svájc is leállította az országba tartó és az onnan induló repülőjáratait.

Az afrikai változat azóta szintén megjelent több más országban is: Svájcban, Finnországban és Japánban is azonosítottak néhány esetet

írja a Reuters.

Az Afrikában megjelent mutáció gyorsabban terjed, mint a koronavírus eredeti változata
Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

A ma reggeli adatok szerint a körülbelül 58 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaságban eddig 1 039 161 fertőzöttet és 28 033 halálesetet vettek nyilvántartásba, az utóbbi két hétben összesen 155 474 új esetet regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.