Öngyilkosságot kísérelt meg a volt szlovák rendőrfőkapitány

Milan Lučanský egyike azon magas rangú tisztviselőknek, akiket őrizetbe vettek egy korábbi rajtaütésen.

MTI
2020. 12. 29. 21:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyilkosságot kísérelt meg Milan Lučanský volt szlovák országos rendőrfőkapitány a vizsgálati fogságban, állapota válságos – jelentették szlovákiai hírportálok, értesülésüket a szlovák igazságügyi minisztérium megerősítette. A volt országos rendőrfőkapitány egyike azoknak, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe a novemberben és decemberben végrehajtott – komoly visszhangot kiváltó – rajtaütései során. A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárást.

A szlovák igazságügyi tárca egyelőre nem közölt részleteket az öngyilkossági kísérlettel kapcsolatban, sajtószóvivőjük szerdára ígért további információkat az ügyről. Lučanský ügye már közel három hete is nagy port vert fel, amikor a volt országos rendőrfőkapitányt egy mind ez ideig tisztázatlan körülmények között szerzett, súlyos fejsérüléssel kórházba kellett szállítani az eperjesi (Prešov) vizsgálati fogságból. A magas rangú volt rendőrségi tisztségviselő e korábbi fejsérülésének konkrét okai máig nem tisztázódtak, az esettel kapcsolatban a hivatalos szervek csak annak lehetőségét zárták ki, hogy a sérülés külső beavatkozás eredménye lett volna.

A történtekre a szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplője, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) és az előző kormányfő, Peter Pellegrini által alapított Hang – Szociáldemokrácia (Hlas–SD) is nyilatkozatban reagált. Ezekben annak a már korábban is hangoztatott véleményüknek adtak hangot, hogy Igor Matovič szlovák kormányfő politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbe vételeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.