Radikalizálódik a lengyel baloldali ellenzék

A lengyel ellenzék útkeresése egyre inkább az extrém gondolatokhoz és az antifa módszereinek utánzásához közelít, fogalmazott Dominik Tarczyński lengyel EP-képviselő. A jelenségre Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes is reagált, aki elmondta: meglepőnek tartja az éles váltást a radikalizmus irányába.

Forrás: v4NA Hírügynökség2020. 12. 20. 13:13
European Parliament election in Poland
epa07602494 Leader of the Polish Law and Justice (PiS) rulling party Jaroslaw Kaczynski (C) casts his vote at a polling station during the European elections in Warsaw, Poland, 26 May 2019. The European Parliament election is being held by member countries of the European Union from 23 to 26 May 2019. EPA/TOMASZ GZELL POLAND OUT Fotó: TOMASZ GZELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék nem tudja már, hogy mi is igazából, ellenben másolja a külföldi extrém mozgalmak módszereit, fogalmazott Dominik Tarczyński legyel EP-képviselő.

– Ez egyszerűen kínos – jelentette ki, majd utalt arra, hogy több baloldali megnyilvánulás is szokatlan hasonlóságot mutat például az antifa gondolataival. Tarczynski elmondta, hogy Amerikában komoly támogatást élvezett a radikális irányzat, amely azt követelte, hogy vonják meg a támogatást a rendőrségektől. Elmondta, hogy amikor a baloldali varsói polgármester, Rafał Trzaskowski hasonló kijelentéseket tesz, ezzel egyenesen másolja a baloldali radikálisokat, akiket lényegében bálványoknak tekint. Hozzátette, a tény, hogy ilyen módszerekhez folyamodnak, azt mutatja, hogy a lengyel ellenzéknek már saját ötletei sincsenek.

– Erőtlenek és nem találják önmagukat, nem tudják, kik is ők – fogalmaz a képviselő. Rámutat, hogy a legnagyobb különbség a jobboldali kormány és az ellenzék között, hogy a kormánynak van identitása, vannak ötletei, ami a történelmi értékekben gyökerezik.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes is. – Erősen tartjuk a jobboldalt, és nem megyünk balra – fogalmaz Kaczynski, majd hozzáteszi, hogy a magát egyébként középjobbnak valló Polgári Platform élesen baloldali irányzatot vett „a baloldali extremizmus felé, ami minket is kicsit meglepett”.

A miniszterelnök-helyettes körvonalazta egy új ellenzéki struktúra felállítását, ami a középjobb teljes balratolódását hordozhatja magában, és a jobboldali ellenzéki hangok középre tolódását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.