Fokozódik a zűrzavar az AstraZeneca gyártócég körül

Az EU a szerződésük megszegésével, német lapok pedig a vakcina sikertelenségével vádolják a céget.

Forrás: Deutsche Welle2021. 01. 26. 16:07
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetõen az ausztrál lakosok a világon az elsõk között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek. MTI/AAP/Dan Himbrechts Fotó: Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AstraZeneca gyógyszeripari cég elutasítja a német média állításait, miszerint az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett oltóanyaguk nem bizonyul hatékonynak a 65 év felettieknél.

– Teljes mértékben tévesek azok a jelentések, amelyek arról számolnak be, hogy az AstraZeneca–Oxford-vakcina hatékonysága mindössze nyolc százalékos a 65 év felettieknél

nyilatkozta a gyártócég egyik szóvivője a Deutsche Welle híroldalnak, hozzátéve:

– A The Lancet című orvosi folyóiratban novemberben közzétett adataink alapján az idősebb korosztálynál erős immunreakciót váltott ki a vakcina, a második dózis beadása után száz százalékuknál termelődtek antitestek.

Az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiola.
Fotó: MTI/AP/John Cairns

A gyártócég kiemelte, hogy az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága és a brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság is támogatja a vakcina használatát az időskorúaknál.

Az AstraZeneca válaszának előzménye, hogy két német napilap, a Bild és a Handelsblatt is azt állította – a német kormány név nélkül nyilatkozó tagjaira hivatkozva –, hogy az oltóanyag nem bizonyul hatékonynak az említett korosztálynál. Az újságok továbbá azt is közölték, hogy a kormánytisztviselők szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem fogja jóváhagyni a vakcinát a 65 felettiek beoltásához.

Az AstraZeneca a múlt hónapban kérte az EMA hatósági jóváhagyását az oltóanyagához, és a döntés ezen a héten várható a vakcináról már rendelkezésre álló adatok alapján.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a ZDF német közszolgálati televízió egyik műsorában közölte, hogy nem akar részt venni a találgatásokban, mennyire hatékony a vakcina az idősek körében.

A miniszter szerint a tudományos eredmények alapján kell eldönteni, melyik korosztálynak adhatják be először az oltóanyagot.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Berlinben 2020. december 30-án
Fotó: MTI/EPA/AP/Christian Marquardt

Az AstraZenecát az elmúlt napokban nemcsak a német lapok részéről érte támadás: a gyógyszergyártó az Európai Unió haragjával is szembesült.

Az EU az oltóanyag-előállítók közül legelőször a brit–svéd gyártócéggel kötött szerződést, így még tavaly augusztusban 336 millió eurót fizetett ki előlegként 300 millió adag vakcináért cserébe.

A vállalat azonban múlt héten bejelentette, hogy csupán 31 millió dózisra számíthat tőle az unió a tervezett 80 millió helyett március végéig, mivel a kezdetben legyártott mennyiség alacsonyabb lesz, mint az eredetileg várható volt.

Az EU úgy ítéli meg, hogy a már kifizetett dózisokat a világ más részeire szállítják, így felvetették a javaslatot, hogy az oltóanyag-előállítókat kiviteleik előzetes regisztrálására köteleznék, vagyis kontrollálnák az exportot.

– Az AstraZeneca már október óta köteles az oltóanyaggyártásra, és látszólag késdelem nélkül szállítanak a világ más részeire, beleértve az Egyesült Királyságot

– hangoztatta Peter Liese német európai parlamenti képviselő.

– Azt akarjuk, hogy a szerződésünkben foglaltaknak teljes mértékben eleget tegyenek

– jelentette ki Sztella Kiriákidész, az egészségügyért felelős uniós biztos, aki szerint a cég még nem adott elfogadható választ a történtekre.

Az AstraZeneca ugyanakkor Európán kívül sem mindenhol teljesíti kötelezettségeit, Ausztrália és Thaiföld is a szállítmány várható késését jelentette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.