időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Megtartaná befolyását Soros György Lengyelországban

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2021.01.11. 17:24
Megtartaná befolyását Soros György Lengyelországban

Az elmúlt öt évben a lengyel emberi jogi ombudsman Adam Bodnar volt, aki erősen kötődik Soros György amerikai tőzsdespekuláns hálózatához. Tavaly Bodnar hivatali ideje lejárt, azonban egyelőre nem tudni ki lesz az utódja. Az egyik jelöltet feltűnően sok civil szervezet támogatja – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Tavaly 2020. szeptember 9-én lejárt Adam Bodnar, lengyel ombudsman hivatali ideje. Az 5 évig tartó kinevezése azonban nem ért véget aznap, Bodnar az utód megválasztásáig megtarthatja tisztségét. A vita arról, hogy ki lehet az emberi jogok új biztosa Lengyelországban augusztus óta folyik, és eddig nem sikerült megtalálni az utódot. Az ombudsmant a Szejm nevezi ki a Szenátus beleegyezésével.

Adam Bodnar, Soros György amerikai tőzsdespekuláns hálózatával hozható összefüggésbe. Többek között szerepet vállalt a lengyel jogállamiság helyzetéről készült Európai Uniós jelentés elkészítésében is.

Bodnar a Soros-egyetemként elhíresült CEU-n folytatta tanulmányait, 2004 és 2015 között a Helsinki Bizottságnál dolgozott, és megfordult a Soros által alapított lengyel Batory Alapítványnál (Batory Foundation) is. Az alapítvány kapcsolatban áll a Soros karmestereként is ismert osztrák Gerald Knaus által alapított European Stability Initiative (ESI) nevű szervezettel is.

Az ESI két éve publikált tanulmánya a lengyel igazságügyi reformot vizsgálta. Eszerint sérti a Legfelső Bíróság függetlenségét a fegyelmi kamara létrehozása. A dokumentumban, a Soros-alapítványon keresztül pénzelt lobbiszervezet felszólítja az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben. A 16 oldalas dokumentum elkészítésében a European Stability Initiative partnere a Batory Alapítvány volt. Gerald Knaus és Adam Bodnar közösen mutatták be Brüsszelben állásfoglalásukat.

Úgy tűnik, hogy Soros nem akarja elveszíteni befolyását Lengyelországban.

Jelenleg három jelölt van a hivatalra:

 • Robert Gwiazdowski (Lengyel Néppárt és Konföderáció),
 • Piotr Wawrzyk (Jos és Igazságosság),
 • Zuzanna Rudzinska-Bluszcz.
 • Utóbbi jelölését Adam Bodnar támogatta, illetve több mint ezer kisebb-nagyobb civil szervezet. Egyesek szerint azonban a támogatók listája nem biztos, hogy a valóságot tükrözi és manipulálva lett. Stanisław Zerko, lengyel történelem professzor azt állította, hogy több szervezet nem is biztos, hogy tudatában van annak, hogy aláírásukkal támogatták Zuzanna Rudzinska-Bluszcz-ot.

  „Felhívtam a számot, amelyet a Matecznik Egyesület honlapján találtam. A kedves úr nem tud arról, hogy az Egyesület támogatta volna Zuzanna Rudzinska-Bluszcz-ot (azt sem tudja kicsoda ő) és arról sem, hogy szerepelnek a nő támogatási listáján”, írta Zerko a Twitter-oldalán.

  Egy másik bejegyzésében pedig megosztott egy listát, amelyből úgy tűnik, hogy ugyanazt a szervezetet többször is szerepeltetik, csak épp a várost is hozzáteszik, ahol működik.

  „Az ön véleménye szerint 8 különböző szervezet van vagy egy? Büszke erre a támogatói listára?” – tette fel a kérdést a professzor.

  A támogatói lista összeállításában részt vett a Soros György által alapított és a mai napig pénzelt Batory Alapítvány is.

  Ewa Kulik-Bielińska, a szervezet igazgatója a Onet.pl portálnak nyilatkozva elmondta, hogy valóban kaptak olyan megkereséseket, amelyeken keresztül egyesek le akarták mondani a támogatásukat. Az igazgató magyarázkodása szerint előfordulhatott, hogy egyesek nem konzultáltak kollégáikkal és így írhatták fel magukat a támogatói listára.

  A wPolityce című lengyel portál arról számolt be, hogy a Batory Alapítvány az „Aktív Polgárok” (Active Citizens, Aktywni Obywatele) program keretén belül rengeteg pénzzel támogatott különböző szervezeteket.

  Zuzanna Rudzinska-Bluszcz támogató aláírásgyűjtésében a Civic Network – Watchdog Polska nevű szervezet aktívan kivette a részét. A Batory Alapítvány több mint 137 ezer zlotyval (kb. 30 ezer euró) dobta meg a szervezetet – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.