Szlovákiában Soros embere került a migrációs hivatal élére

Ellentétben áll Szlovákia érdekeivel, hogy a belügyminisztérium alá tartozó migrációs hivatal élére a szlovákiai Nyílt Társadalom Alapítvány volt vezetőjét nevezték ki – jelentette ki Robert Fico, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke a pozsonyi sajtótájékoztatóján kedden.

2021. 01. 27. 8:57
Slovakia's Prime Minister Robert Fico speaks during an interview with Reuters in Bratislava
Slovakia's Prime Minister Robert Fico speaks during an interview with Reuters in Bratislava, Slovakia, February 22, 2016. It is likely the numbers of migrants coming to Greece from Turkey will not drop in the coming weeks despite a European Union agreement and the EU should take steps to prepare new options, Fico said on Monday. REUTERS/David W Cerny - GF10000318929 Fotó: David W Cerny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovák hírportálok közlése szerint a migrációs hivatal élére Vendelín Leitner belügyi államtitkár hétfőn nevezte ki Ján Orlovskyt, aki 2015 és 2020 között a Soros György által finanszírozott szlovákiai Nyílt Társadalom Alapítvány vezetője volt.

Robert Fico – akinek korábbi kormánya az illegális bevándorlást egyértelműen elutasító álláspontot képviselt – kedden élesen bírálta Orlovsky kinevezését. Az ellenzéki politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a kinevezéssel a jelenlegi négypárti kormánykoalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit.

– Ez a kinevezés ellentétben áll az ország érdekeivel

– idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Ficót, aki szerint a kinevezés „új irányokat nyit” a migrációs politikában. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a pozsonyi törvényhozás 2015-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint Szlovákia soha nem fogadhatja el a bevándorlók letelepítését célzó kötelező kvótákat.

Fico jelezte:

pártja képviselői támogatni fogják azt a jelenlegi választási időszak lerövidítését – és így előre hozott választások kiírását – célzó beterjesztést, amellyel a Smer-SD-ből tavaly kilépett Peter Pellegrini volt kormányfő és a köré csoportosuló képviselők álltak elő.

Hozzátette: mivel a beterjesztés aligha kap többséget, folytatni fogják annak a petíciónak az előkészületeit, amellyel egy előre hozott választások kikényszerítését célzó népszavazást akarnak kiíratni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.