Tisztségviselők mondtak le a Trump-adminisztrációból

Világszerte mindenkit sokkoltak a washingtoni események, többek közt a Fehér Ház tagjait is.

2021. 01. 07. 13:00
RUTTE, Mark; TRUMP, Donald; GRISHAM, Stephanie
Washington, 2021. január 7. A 2021. január 6-án közreadott képen Stephanie Grisham, a Fehér Ház akkori szóvivõje részt vesz Donald Trump amerikai elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök találkozóján a washingtoni Fehér Házban 2019. július 18-án. Stephanie Grisham, az Egyesült Államok first ladyjének, Melania Trumpnak a kabinetfõnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását 2021. január 6-án. Ezen a napon Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház több tisztségviselője is bejelentette lemondási szándékát a washingtoni Capitoliumban történteket követően – köztük olyan személyek is, akik korábbi nyilatkozataik szerint január 20-ig, Donald Trump amerikai elnök adminisztrációjának végéig biztosan maradtak volna Washingtonban.

Matt Pottinger, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesének és az amerikai˜–kínai relációk kulcsfontosságú szereplőjének lemondását a Bloomberg amerikai hírügynökség portálja közölte először. A korábban újságíróként is tevékenykedő férfi 2019 szeptembere óta dolgozott a Fehér Házban.

Mellette Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó fontolóra vette, hogy távozik pozíciójából, azonban a Bloomberg értesülései szerint munkatársainak sikerült meggyőzniük a politikust, hogy maradjon a Fehér Házban.

– Most beszéltem Mike Pence alelnökkel. Büszke vagyok rá, hogy vele szolgálhatok

– írta közösségi oldalára a tanácsadó a washingtoni eseményeket követően.

Nem mondott le, de Chris Liddell, az elnök asszisztense és a politikai koordinációért felelős kabinetfőnök-helyettes szintén mérlegeli, hogy lemond tisztségéről.

Donald Trump felesége, Melania Trump köreiből is többen a lemondás mellett döntöttek, miután zavargásokba torkollott az amerikai képviselőház és a szenátus ülése. A pozíciójukból távozni kívánók között van Rickie Niceta, aki a Fehér Ház szociális ügyekért felelős titkáraként segítette a first lady munkáját.

– Megtiszteltetés volt az országot szolgálni a Fehér Házban. Nagyon büszke vagyok, hogy részese lehettem a first lady küldetésének, hogy országszerte segítsem a gyermekeket, és büszke vagyok az adminisztráció által elért minden eredményre

– írta közösségi oldalára Stephanie Grisham, Melanie Trump kabinetfőnöke, aki 2020. április 7-e óta dolgozott együtt az elnök feleségével.

Habár Grisham nem utalt arra, hogy a washingtoni események miatt távozik pozíciójából, a Reuters hírügynökség helyi tudósítójának meg nem nevezett források azt nyilatkozták, ez az oka annak, hogy a politikus az azonnali hatályú lemondást választotta. A first lady kabinetfőnöke már korábban is jelen volt a politikai életben: 2019 nyarán a Fehér Ház sajtótitkárának, valamint kommunikációs igazgatójának nevezték ki, ezt megelőzően pedig részt vett Donald Trump 2016-os választási kampányában. Az elnök adminisztrációjában eltöltött évek során Grisham számos alkalommal bírálta az amerikai sajtót azt állítva, hogy a helyi média nem foglalkozik rendszeresen a Donald Trump által elért eredményekkel, sikerekkel. Állítása szerint ez volt az oka annak, hogy soha nem tartott hagyományos értelemben vett sajtótájékoztatót.

Washington, 2021. január 7.
A 2021. január 6-án közreadott képen Stephanie Grisham, a Fehér Ház akkori szóvivője részt vesz Donald Trump amerikai elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök találkozóján a washingtoni Fehér Házban 2019. július 18-án
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.