időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Tisztségviselők mondtak le a Trump-adminisztrációból

Dócza Edith Krisztina
2021.01.07. 13:00
Tisztségviselők mondtak le a Trump-adminisztrációból

A Fehér Ház több tisztségviselője is bejelentette lemondási szándékát a washingtoni Capitoliumban történteket követően – köztük olyan személyek is, akik korábbi nyilatkozataik szerint január 20-ig, Donald Trump amerikai elnök adminisztrációjának végéig biztosan maradtak volna Washingtonban.

Matt Pottinger, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesének és az amerikai˜–kínai relációk kulcsfontosságú szereplőjének lemondását a Bloomberg amerikai hírügynökség portálja közölte először. A korábban újságíróként is tevékenykedő férfi 2019 szeptembere óta dolgozott a Fehér Házban.

Mellette Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó fontolóra vette, hogy távozik pozíciójából, azonban a Bloomberg értesülései szerint munkatársainak sikerült meggyőzniük a politikust, hogy maradjon a Fehér Házban.

– Most beszéltem Mike Pence alelnökkel. Büszke vagyok rá, hogy vele szolgálhatok

– írta közösségi oldalára a tanácsadó a washingtoni eseményeket követően.

Nem mondott le, de Chris Liddell, az elnök asszisztense és a politikai koordinációért felelős kabinetfőnök-helyettes szintén mérlegeli, hogy lemond tisztségéről.

Donald Trump felesége, Melania Trump köreiből is többen a lemondás mellett döntöttek, miután zavargásokba torkollott az amerikai képviselőház és a szenátus ülése. A pozíciójukból távozni kívánók között van Rickie Niceta, aki a Fehér Ház szociális ügyekért felelős titkáraként segítette a first lady munkáját.

– Megtiszteltetés volt az országot szolgálni a Fehér Házban. Nagyon büszke vagyok, hogy részese lehettem a first lady küldetésének, hogy országszerte segítsem a gyermekeket, és büszke vagyok az adminisztráció által elért minden eredményre

– írta közösségi oldalára Stephanie Grisham, Melanie Trump kabinetfőnöke, aki 2020. április 7-e óta dolgozott együtt az elnök feleségével.

Habár Grisham nem utalt arra, hogy a washingtoni események miatt távozik pozíciójából, a Reuters hírügynökség helyi tudósítójának meg nem nevezett források azt nyilatkozták, ez az oka annak, hogy a politikus az azonnali hatályú lemondást választotta. A first lady kabinetfőnöke már korábban is jelen volt a politikai életben: 2019 nyarán a Fehér Ház sajtótitkárának, valamint kommunikációs igazgatójának nevezték ki, ezt megelőzően pedig részt vett Donald Trump 2016-os választási kampányában. Az elnök adminisztrációjában eltöltött évek során Grisham számos alkalommal bírálta az amerikai sajtót azt állítva, hogy a helyi média nem foglalkozik rendszeresen a Donald Trump által elért eredményekkel, sikerekkel. Állítása szerint ez volt az oka annak, hogy soha nem tartott hagyományos értelemben vett sajtótájékoztatót.

Washington, 2021. január 7.
A 2021. január 6-án közreadott képen Stephanie Grisham, a Fehér Ház akkori szóvivője részt vesz Donald Trump amerikai elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök találkozóján a washingtoni Fehér Házban 2019. július 18-án
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

A Capitolium ostroma

Ők a Capitolium „ostromának” áldozatai

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.