Ők a Capitolium „ostromának” áldozatai

Egy rendőr és több civil áldozat, akik támogatták Donald Trump amerikai elnök adminisztrációját.

2021. 01. 11. 6:30
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 7. Rendőrök az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2021. január 6-án alkonyatkor. Napközben Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja erőszakkal behatolt az épületbe, miközben a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rendőr és négy tüntető vesztette életét a szerdai Capitoliumban történt események során Washingtonban. Az intézmény védelmét biztosító rendfenntartó erők tagjai, valamint az épületet ostromlók között egyaránt vannak áldozatok. Az egyik rendőrt egy poroltóval ütötték fejbe, ez okozta az életét követelő végzetes sérülést, egy nőt pedig a rendőrség lőtt le, mert többszöri figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó távolabb menni az épület egyik ajtajától.

Brian Sicknick, a Capitolium rendőrségének egyik alkalmazottja Donald Trump amerikai elnökre szavazott a november 3-i elnökválasztásokon. A 42 éves rendőr eddig a hatodik rendőr a Capitolium történetében, aki életét vesztette szolgálatteljesítés közben. Az intézményt védő rendőrség közleménye szerint Sicknicket kétszer élesztették újra a kiérkező mentők, a kórházban azonban elhunyt, feltehetőleg egy vérrög miatt, ami a tüntetők egy ütésétől keletkezett a férfi koponyájában. Halála ügyében a washingtoni rendőrség a capitoliumi és a szövetségi rendőrség segítségével, emberölés gyanújával indított nyomozást.

A 42 éves Sicknicket egy poroltóval ütötték fejbe

– közölte két rendvédelmi tisztviselő az AP hírügynökséggel.

Édesapja elmondta az újságíróknak, hogy az orvosok úgy vélik, ha életben is maradt volna Sicknick, örök életére csak vegetált volna súlyos agykárosodása miatt. A férfi 2008 júliusában csatlakozott a Capitolium rendőrségéhez, korábban Barack Obama volt elnök mellett is szolgált, akinek a beiktatási ünnepségén biztosította a politikus védelmét.

A rendőr családja határozottan kérte a nyilvánosságot és a médiát, hogy Sicknick halála ne legyen politikai kérdés.

Ashli Babbittként azonosították azt a 35 éves nőt, akit az amerikai rendőrség egyik tisztje nyakon lőtt a washingtoni Capitoliumban történtek során. A nőt még kórházba tudták szállítani, néhány órával később azonban belehalt a sérüléseibe. Az eredetileg a kaliforniai San Diego városa környékéről származó nő – az amerikai légierő veteránja – Trump támogatója volt, és azért utazott az Egyesült Államok másik felébe, hogy megakadályozza, hogy a demokrata Joe Biden legyen az ország következő elnöke. Sajtóhírek szerint Babbitt a közösségi oldalán is közzétett egy bejegyzést, miután törölték a fővárosba tartó repülőjáratát. A KUSI News amerikai hírcsatorna megkereste a lelőtt nő családját, akik elmondták, hogy Babbitt mintegy tizennégy éven keresztül az amerikai légierőnél szolgált. A férje hozzátette, hogy elhunyt feleségét összesen négyszer vetették be katonai szolgálata idején, egyes sajtóhírek szerint magas rangú biztonsági tiszt volt, más értesülések szerint azonban állatorvosként dolgozott a hadseregnél.

Az ötvenéves Benjamin Phillips is az áldozatok listáján szerepel, a Trump-adminisztrációt támogató Trumparoo elnevezésű oldal alapítója volt. A férfi számítógépes programozóként dolgozott, és Pennsylvania államból utazott a fővárosba egy nagyobb méretű autóval.

Sajtóértesülések szerint a férfi agyvérzést kapott, arról azonban nem tettek közzé információkat a hatóságok, hogy pontosan mikor történt az eset.

A szemtanúk azt mondták, hogy utoljára akkor látták, amikor parkolóhelyet keresett a környéken, a rendőrség korábbi közleménye szerint a férfi „orvosi vészhelyzet” következtében hunyt el.

Az 55 éves, Alabamából származó Kevin Greeson halálhírét családja erősítette meg, hozzátéve, hogy a férfi szívinfarktust kaphatott, feltehetőleg a hirtelen vérnyomás-emelkedés miatt, melyet a tüntetés válthatott ki. Sajtóhírek szerint a férfi kapcsolatban állt az amerikai Proud Boys elnevezésű szélsőjobboldali szervezettel, rokonai azonban cáfolták az állításokat. A 34 éves Rosanne Boylandról pedig azt mondták családtagjai, hogy a Capitolium épületében hunyt el az épületet védő rendőrökkel vívott közelharc közben.

A fiatal nő korábban már többször volt őrizetben kábítószer birtoklása és terjesztése vádjával, valamint a bűnüldözés akadályozása és egyéb törvénysértések miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.