Kiszivárgott egy hangfelvétel: döbbenetes szavak a kórházigazgatótól

Elvenné a telefont a koronavírusos betegektől az egyik madridi kórház igazgatója – derült ki egy hangfelvételből. Így akarja megakadályozni, hogy kapcsolatba lépjenek a családtagjaikkal, akik miatt sokan elutasítják áthelyezésüket a járvány miatt ősszel felállított egyik szükségkórházba. Madrid vezetői rendkívüli ülésen szavaztak az intézmény vezetőjének menesztéséről.

2021. 02. 10. 14:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltiltaná hozzátartozóiktól a kórházban fekvő koronavírusos betegeket az egyik madridi kórház igazgatója. Az Alcala de Henares-i Príncipe de Asturias kórházból kiszivárgott egy hangfelvétel, melyen az igazgató asszony, Dolores Rubio beszél, és azt mondja:

„A családot az intézményen kívül kell tartani, úgyhogy tilosak a telefonok! Miért kell felhívni a családot? Miért kell nekik mobiltelefon?”.

A Cadena SER által közzétett hanganyag szerint az intézményvezető azért akarja eltiltani a betegeket a telefonjaiktól, hogy azok ne kérhessék ki családtagjaik véleményét kórházi ügyekben. Többeket ugyanis áthelyeznének a járvány miatt tavaly ősszel felépített Isabel Zendal nevű kórházba, ám – valószínűleg – hozzátartozóik nyomására rendszerint visszautasítják átszállításukat.

„Se az anyjukra, se az apjukra, se a szomszédjukra nincs szükségük ahhoz, hogy döntéseket tudjanak hozni”

– mondja Dolores Rubio a hangfelvételen.

A párbeszéd meghallgatása után Ignacio Aguado, Madrid alelnöke követelte Rubio távozását vagy elbocsátását.

– Tiszteletlenség, amit ebben a hanganyagban hallottunk a betegekről és a családtagjaikról. A betegeket nem lehet megfosztani attól a joguktól, hogy kapcsolatba léphessenek hozzátartozóikkal, és hogy legyen náluk mobiltelefon. (...) Ez megengedhetetlen

– közölte a városvezető. A madridi közgyűlés szocialista képviselőcsoportjának szóvivője, Ángel Gabilondo szintén a kórház igazgatójának elbocsátását szorgalmazza, „abszolút tűrhetetlennek” minősítve az elhangzottakat.

A Cadena SER birtokába jutott hanganyagot egy megbeszélésen rögzítették, amelyet pár hete tartottak a kórház helyzetének felmérése céljából, és amelyen az intézmény vezetői vettek részt. Az igazgató elmondta, hogy a betegek száma aggasztóan magas, a szakembereik többségét pedig átirányították az ősszel felépített Isabel Zendal kórházba, ahol viszont alig van beteg. Úgy véli, hogy

a hozzátartozók, illetve kórházi dolgozók is bojkottálhatják az átszállítást, ugyanis rendszeresen előfordul, hogy egy beteg először igent mond az áthelyezésére, majd fél órával később megváltoztatja álláspontját. A páciensek csak önkéntes alapon kerülhetnek át másik intézménybe, és ha nemet mondanak, erőszakkal nem helyezhetők át.

A kórház helyzetével kapcsolatos beszámoló után hangzott el a mobiltelefonok elvételéről szóló monológ.

Az Isabel Zendal kórházról korábban aggasztó híreket közölt a spanyol sajtó. A Cadena SER cikkéből kiderült: a dolgozók katasztrofálisnak minősítik a gyorsan felépített kórház helyzetét, a gyógyszerek, az eszközök és a megfelelő protokoll hiányára panaszkodnak. Az egyik oda áthelyezett szakember szerint az ápolás szintje nagyon alacsony, és ez kihat a betegek ellátására, ha valami komolyabb probléma van, akkor a páciensek veszélyben érzik magukat. Néhány, neve elhallgatását kérő beteg azt állította, hogy 48 emberre mindössze két vécé jut, és hogy semmi intimitás nincs a kórházban. Többen panaszkodtak a szervezetlenségre és a rossz higiéniai körülményekre is.

Az Alcala de Henares-i kórház igazgatójának elbocsátása közben hamarosan megtörténhet. A madridi kormány ugyanis kedden rendkívüli ülésen megszavazta az intézményvezető menesztését. Ő maga egyelőre nem jelezte, hogy szándékában állna átadni az igazgatói széket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.