Madrid enyhíti a korlátozásokat a harmadik hullám csúcsán 

A spanyol elnök ígéretet tett arra, hogy hamarosan lazítja az éjszakai kijárási tilalmat. A többi régióvezető nemtörődömségnek tartja a lépést.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 13:14
null
Madrid, 2021. janur 13. Ramon Montiel jsgrus takartja a havat a kioszk krl Madridban 2021. janur 13-n. A spanyol fvrost s az orszg kzps rszt az utbbi vtizedek legnagyobb havazsa sjtotta az elmlt napokban. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A madridi vendéglátóhelyeken péntektől négy helyett már hat ember ülhet egy asztalnál. Az elnök emellett ígéretet tett arra, hogy hamarosan lazítja az éjszakai kijárási tilalmat is. A többi régióvezető nemtörődömségnek tartja a lépést.

Indokolatlan lazításra készül Madrid kormánya. Isabel Díaz Ayuso a spanyol fővárosi régió elnöke közölte: péntektől négy helyett ismét hat fős baráti és családi összejöveteleket lehet szervezni a madridi vendéglátóhelyek teraszán. Ezzel együtt pontosítani fogják a maszkhasználatra vonatkozó rendeletet. A mostani szabály az, hogy az éttermekben nem kell viselni a védőmaszkot, ezt azonban várhatóan megszigorítják úgy, hogy csak a fogyasztás idejére lehet majd levenni azokat. Emellett Ayuso ígéretet tett arra, hogy a lehető leghamarabb visszaállítja a rövidebb, éjféltől reggel 6-ig tartó éjszakai kijárási tilalmat, hogy a vendéglátóhelyek tovább tarthassanak nyitva. Hozzátette azt is: keresi annak lehetőségét, hogy hogyan lehetne mihamarabb beoltatni a taxisokat, a tanárokat, a kasszásokat és a vendéglátóiparban dolgozókat.

Madrid az egyetlen olyan közösség, amely rendszeresen szembemegy a többi régió elnökével és a központi vezetéssel. Jó példa erre a vendéglátóhelyek esete. A bárok, éttermek az ország több közösségében már vagy nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre főzhetnek, vagy pedig délután be kell zárniuk; Madridban azonban továbbra is le lehet ülni nemcsak a teraszokra, hanem a beltéri asztalokhoz is. A madridi kormány képviselői azt állítják: a most bejelentett tervek és intézkedések nem lazítások, egyszerűen csak „Madridnak megvan a maga stratégiája”, amely alapján kezeli a koronavírus-járvány harmadik hullámát. A régióvezetők nemtörődömséggel vádolják Ayusót, ugyanis a többség nemhogy lazítaná az eddigi korlátozásokat, hanem még több szigorítást vezetne be. A karácsony utáni időszakban, amikor a járványügyi adatok romlani kezdtek, kérték a központtól, hogy biztosítsa nekik a jogi hátteret az otthoni karantén vagy legalább a hosszabb kijárási tilalom kihirdetéséhez, ám ettől a kormány elzárkózott, mondván „az autonóm vezetőknek minden eszköz a kezükben van ahhoz, hogy meghajlítsák a járványgörbét”.

Spanyolország közben, úgy tűnik, elérte a harmadik hullám csúcsát, ugyanis három napja csökken a napi fertőzöttek száma, az elhunytaké azonban továbbra is magas, legutóbb 727-en vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt. Közben már a húsvéti hosszú hétvégéről folyik a vita, többen ugyanis azt remélik, hogy addigra feloldhatják a szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat, ám a kormány egyelőre csillapítani próbálja a lelkesedést ez ügyben, mondván, a prioritás továbbra is az életmentés és nem az utazás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.