Több spanyol régió lazítja a korlátozásokat

Szakértők szerint ugyanabba a csapdába eshet Spanyolország, mint a turistaszezon vagy karácsony idején.

2021. 02. 05. 9:15
null
Ágyat fertõtlenítenek az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedõ betegeket ápoló egyetemi klinikán, az északnyugat-spanyolországi Galícia régióban fekvõ Ourensében 2021. február 3-án. Fotó: Brais Lorenzo Forrás: MTI/EPA/EFE/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madrid után más spanyol régiók is lazításokat jelentettek be csütörtökön, pedig Spanyolország alig pár napja érte el a harmadik hullám csúcspontját. Madridban péntektől négy helyett ismét hat fő ülhet le a vendéglátóhelyek asztalainál, sőt az elnök már fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom lerövidítését is. A fővárosi régió után Katalónia is előállt az első enyhítő intézkedésekkel: hétfőtől ismét kinyithatnak az edzőtermek, a bárok és éttermek nyitvatartási idősávjait egy-egy órával meghosszabbítják, és feloldják a községszintű karantént, helyette már csak a provinciák határait nem lehet majd elhagyni engedély nélkül. Nem sokkal utánuk Extremadura autonóm közösség vezetője is bejelentette: az üzletek szombattól hosszabb ideig tarthatnak nyitva.

Ágyat fertőtlenítenek az új koronavírus okozta Covid-–19-ben szenvedő betegeket ápoló egyetemi klinikán, az északnyugat-spanyolországi Galícia régióban fekvő Ourensében 2021. február 3-án
Fotó: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Spanyolország régióvezetői egymással ellentétes döntéseket hoznak: az északi Asztúria és a déli Andalúzia például továbbra is ragaszkodik a szigorításokhoz. Sokuknak érthetetlenek az enyhítő intézkedések, hisz Spanyolország csak pár napja érte el a harmadik hullám tetőpontját.

Szakértők szerint emiatt ugyanabba a csapdába eshet bele az ország, amibe a tavaly nyári turistaszezon, majd a karácsonyi lazítások után.

Az engedékeny régióvezetők húsvétkor szeretnék feloldani a közösségi karantént, hogy mindenki szabadon utazhasson, miközben Fernando Simón, az egészségügyi veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője még csütörtöki sajtótájékoztatóján is azt mondta: a kórházak nagy nyomás alatt vannak.

Bár a fertőzöttek száma most már napról-napra kevesebb, legutóbb 29 960 új fertőzöttről érkezett jelentés, az elhunytak száma még mindig magas, a legutóbbi adatok szerint 24 óra alatt 432-en vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, az intenzív osztályok fele pedig tele van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.