Az amerikai Novavax oltóanyaga is ígéretesnek tűnik

Az Európai Bizottság már lezárta a tárgyalásokat a céggel, Lengyelország is gyárthatja a Novavaxot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 12. 10:16
null
A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinája Fotó: Laurent Gillieron Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb ígéretes vakcina érkezett a „célegyenesbe” a koronavírus ellen: az amerikai Novavax cég oltóanyaga. A vállalat csütörtökön jelentette be, hogy jól vizsgázott a vakcinája Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték. A Novavax számításai szerint oltószere

az eredeti, avagy kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos.

Mindössze tízen betegedtek meg az oltásban részesültek közül, és egyikük állapota sem lett súlyos. A placebocsoportból ugyanakkor 96-an fertőződtek meg, öten súlyos állapotba kerültek. Közülük négyen a fertőzőbb brit koronavírus-variánstól betegedtek meg. A tesztelésbe bevontak életkora 18 és 84 év között volt.

A cég Dél-Afrikában is tesztelt, ahol a britnél is agresszívebb variáns alakult ki. Ott csak háromezer embert vont be a felmérésbe, és 55 százalékban bizonyult hatékonynak az oltóanyaga.

Ugyanakkor a beoltottak közül senki sem betegedett meg komolyabban. A Novavax az Egyesült Államokban is teszteli az oltóanyagát, ráadásul harmincezer fős mintán, de annak még nincsenek meg a statisztikai eredményei.

Az Európai Bizottság százmillió adag, illetve akár további százmillió adag beszerzésének lehetőségével zárta le a tárgyalásokat decemberben a Novavax amerikai vállalattal a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzéséről, melyre azután kerülhet sor, hogy beigazolódott, a vakcina biztonságos és hatásos.

Lengyelországban is gyárthatják a Novavax vakcináját,

a technológia átadásáról és a lengyelországi tesztsorozatról szóló szerződésről a múlt héten tájékoztatott a Mabion lengyel biotechnológiai cég. Mint Mateusz Morawiecki miniszterelnök közölte: kormánya erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ne függjön külföldi vakcinaszállítóktól, valamint az Európai Unió oltóanyag-beszerzési eljárásaitól, melyek „kevésbé hatékonynak bizonyultak a lengyel megoldásoknál”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.