Börtön várhat a lengyel íróra, aki idiótának nevezte az elnököt

Jakub Żulczyk Facebook-bejegyzésében követett el becsületsértést Andrzej Duda államfő ellen.

2021. 03. 24. 7:28
null
(COMBO) This combination of file pictures created on December 17, 2020 shows Euopean leaders infected with the novel coronavirus Covid-19 during the year 2020: (LtoR, top to bottom) Polish President Andrzej Duda seen on February 3, 2020 in Warsaw, France's President Emmanuel Macron on February 3, 2020 in Warsaw, Britain's Prime Minister Boris Johnson in Manchester on October 1, 2019, Slovakia's Prime Minister Igor Matovic in Lublin, September 11, 2020, and Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov on March 21, 2019 in Brussels. - Slovak Prime Minister Igor Matovic said on December 18, 2020, he had tested positive for Covid-19, a week after he attended an EU summit in Brussels. The summit is believed to be where French President Emmanuel Macron caught the virus, leading a host of European leaders and top French officials to rush into self-isolation. (Photo by AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év börtönbüntetésre ítélhetik a népszerű lengyel írót, újságírót, aki idiótának nevezte Andrzej Duda elnököt egy korábbi Facebook-bejegyzésében.

A tavaly novemberben közzétett posztban Jakub Żulczyk azzal vádolta meg a lengyel államfőt, hogy nem érti az Egyesült Államok választási rendszerét.

Duda szintén novemberben közzétett Twitter-bejegyzésében gratulált Joe Biden amerikai elnök sikeres kampányához, ám hozzátette, hogy a győzelem megerősítéséhez még várnak az elektori kollégium jelölésére.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság nevű konzervatív politikai párt támogatását élvező államfő egyébként Donald Trump előző amerikai elnök közeli szövetségese volt.

Jakub Żulczyk az elnök tweetjére reagálva azt írta:

– Amerikai tanulmányokat végeztem a Jagelló Egyetem mesterképzésen, és igaz, hogy a politika ma már csak a hobbim, sohasem hallottam még olyanról, hogy „az elektori kollégium jelölése”. Biden 290 elektori szavazattal már biztosan megnyerte a választást, hiszen összesen 270 szavazat volt szükséges ehhez. Minden ami ezután történik, már csak formalitás. Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. Andrzej Duda pedig idióta.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3418788064877432&id=114122838677321

A bejegyzés közzétételét követően büntetőeljárás indult a lengyel író ellen – aki saját bevallás szerint a médián keresztül értesült az ügyről –, mivel az ügyészség sértőnek és elfogadhatatlannak találta a szavait.

Lengyelországban ugyanis kilenc különböző jogszabály vonatkozik arra, hogy mit nem szabad megsérteniük az állampolgároknak. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2017-es jelentése szerint, amely ötvenhét ország vizsgálatán alapul, Lengyelországban a legmagasabb a rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó törvények száma, és ezek mindegyikében szerepel a lehetséges börtönbüntetés.

A lengyel törvények alapján bűncselekménynek számít többek között a vallás, valamint az állami vezetők és jelképek megsértése is.

Ez utóbbi pedig nemcsak a nemzeti, hanem a külföldi országok szimbólumainak meggyalázását is jelenti.

Aleksandra Skrzyniarz, a varsói ügyészség szóvivője Jakub Żulczyk ügyében elmondta:

– A vádlott nyilvános becsületsértést követett el az egyik közösségimédia-felületen tavaly november 7-én Lengyelország elnöke ellen azáltal, hogy egy olyan kifejezést használt, amely közismerten sértőnek számít.

Andrzej Duda lengyel elnök
Fotó: Reuters

A szóvivő hozzátette, hogy ebben a hónapban emeltek vádat a gyanúsított ellen, aki a meghallgatása során nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el, és a következő magyarázatot adta: kijelentése az elnöki tevékenység kritikus értékelésének számít.

– Vélhetően nagyon hosszú idő óta én vagyok az első olyan író az országban, akit törvényszék elé állítanak azért, amit írt

– jelentette ki Facebookon Żulczyk, aki egyébként egy népszerű lengyel sorozat forgatókönyvírójaként is ismert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.