Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve

A keleti vakcinabeszerzések után a magyar lakosság átoltottsága a legmagasabb a visegrádi régióban. Csehország lemaradt a vakcinációban, a lengyel és a szlovák oltási programok pedig hasonló ütemben haladnak.

Forrás: g7.hu2021. 03. 03. 14:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is emelkedést mutat a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga szerte a visegrádi régióban, a legmeredekebb felfutás még mindig a cseh és a magyar adatsorokon látszik. Ennek következtében Magyarországon már hasonló esetszámokat rögzítenek, mint Szlovákiában, igaz, még a régiós országok tesztelési protokolljai között is hatalmas különbségek vannak – az alábbi ábráról tehát leginkább a tendenciákat érdemes leolvasni az országokat jellemző értékek összevetése helyett – olvasható a g7.hu oldalán.

Az eltérő mintavételezési gyakorlatokról árulkodik az alábbi ábra is: a vírust kimutató vizsgálatok aránya alapvetően különbözik a kijárást január közepe óta egyre több esetben és járásban negatív teszthez kötő Szlovákia és a többi visegrádi ország között.

A járvány trendváltozásait némi késedelemmel követő halálozási adatok már világosan mutatják Szlovákia és Csehország tragikus helyzetét. E két országban már két hónapja nap mint nap rendkívül sok végzetes esetet regisztrálnak, a helyzet különösen Szlovákiában aggasztó. Magyarországon februárra visszatekintve a halálozások számának lassú emelkedése látható, míg Lengyelországban csak a múlt héten váltott csökkenésből stagnálásba, enyhe növekedésbe a vírushoz köthető napi halálesetek alakulása.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai szerint világszinten is kiemelkedően aggasztó a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, a koronavírussal kapcsolatba hozható halálozás magyarországi lakosságarányos értéke a kilencedik legmagasabb a világon (Csehország a második, Szlovákia a 20., Lengyelország pedig a 29. helyezett jelenleg ezen a listán).

Az oltások tekintetében Magyarországon mostanra mutatkozott meg a keleti vakcinabeszerzések hatása, a magyar lakosság átoltottsága a legmagasabb a régióban. Az alábbi ábrán jól látszik Csehország lemaradása a vakcinációban, miközben a lengyel és a szlovák oltási programok közel hasonló ütemben haladnak.

Az oltások beadása hamarosan Szlovákiában is felgyorsulhat, miután hétfőn 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Az orosz oltóanyag alkalmazása heves vitát váltott ki a szlovák politikában is, a vakcinák vásárlása mellett döntő Igor Matovič kormányfővel és Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel szemben a szlovák államfő, Zuzana Čaputová a Szputnyik V iránti ellenérzéseinek adott hangot. A járvány súlyossága miatt azonban mától újabb szigorítások léptek érvénybe, így például este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lesz (igaz, nem olyan szigorú, mint Magyarországon), és bizonyos régiókban már a természetbe is csak negatív teszt birtokában lehet menni – derül ki a cikkből.

Csehországban továbbra is napirenden van a külföldi egészségügyi segítség kérése, miközben új óvintézkedéseket is bevezetett a kormány, például a nagyvállalatok számára mától kötelező az alkalmazottak heti tesztelése. Lengyelországban egyelőre csak egy vajdaságban kellett ismét bezárni a szállodákat, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportintézményeket, amelyek a február közepi lazítások óta nyitva vannak. Magyarországon elméletben napirendre került a távoktatás elrendelése a teljes iskolarendszerben és a bevásárlóközpontok bezárása, egyelőre azonban nem született erről döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.