Matovič: Az emberek egészségét és életét kívántam megvédeni

Eduard Heger volt pénzügyminisztert bízta meg a szlovák államfő az új kabinet megalakításával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, ma7.sk2021. 03. 30. 17:30
(FILES) In this file photo taken on September 09, 2020 Slovak Prime Minister Igor Matovic attends a press conference with the Czech Prime minister and Austrian Chancellor during the Slavkov-3 summit at the Austrian chancellery in Vienna. - Slovakia's president on March 16, 2021 piled pressure on Prime Minister Igor Matovic to resolve a crisis that could topple the government after public anger over the response to the coronavirus pandemic. Junior members of the four-party coalition government of the centrist prime minister have threatened to quit if he does not step down by Wednesday next week. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: JOE KLAMAR
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta Igor Matovič szlovák kormányfő lemondását Zuzana Čaputová államfő kedden, majd Eduard Heger volt pénzügyminisztert bízta meg az új kabinet megalakításával.

A miniszterelnöki székből közel egy év kormányzás után távozó Igor Matovič vasárnap jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a kormányfői posztról, illetve kormánytisztséget cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel. A pozsonyi kormány ezt követően kedden határozott saját feloszlatásáról, és ennek a ténynek a bejelentésével a négypárti szlovák kormánykoalíció bizalmát élvező Eduard Hegert javasolta a kormányfői posztra. Előzetes hírek szerint Heger már kedden ismerteti kormánya várható személyi összetételét az államfővel, ám a megújult kabinet tagjainak a listáját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Helyi megfigyelők szerint a kabinet összetételében a négypárti koalíciót alkotó pártok erőviszonyait tekintve az átalakítás után sem várhatók változások.

– A második világháború óta ez volt a legnehezebb éve Szlovákiának. Egy cipőben, egy céllal éltem meg, az emberek egészségét és életét kívántam megvédeni

– nyilatkozta kedden a távozó kormányfő, utalva a koronavírus-járványra. Eduard Heger megköszönte Igor Matovič kormányfői munkáját. Távozását olyan gesztusként értelmezte, mellyel nyugalmat és reményt hozott Szlovákiának, és a koalíciós partnerek közti helyzetet is megnyugtatta.

Elemzői vélemények szerint a kabinet átszervezése és a miniszterelnök személyének a cseréje nem jelenti azt, hogy ezzel minden konfliktus lezárult volna a kormánykoalíciót alkotó pártok és képviselőik között. Halász Iván, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Magyar Nemzetnek azt mondta: Eduard Heger alkalmas lehet arra, hogy a kormánykoalíció négy pártját együttműködésre bírja, hiszen higgadt, konszenzuskereső politikus hírében áll. A kormány összetétele azonban nem fog megváltozni, ugyanazok a pártok és ugyanazok a személyek fogják alkotni, akik az előző egy hónapban súlyos sebeket ejtettek egymáson, egymás felelősségét firtatták a járványkezeléssel kapcsolatban. A nagy kérdés tehát az, hogy ugyanaz az összetételű kormány tud-e máshogy viselkedni.

A Ma7.sk felvidéki magyar hírportál megállapítása szerint Eduard Hegernek „nemcsak az lesz a feladata, hogy egy megtépázott presztízsű csapat élén elhitesse a koalíciós partnereivel, politikai ellenfeleivel és a közvéleménnyel, hogy képes egy kormányt, egy egész országot és magát Matovičot is irányítani, hanem az is, hogy szakítson a konfliktusokra és a megosztásra épülő politikai kultúrával, ami az elmúlt egy évet jellemezte. Matovičcsal az oldalán nem lesz egyszerű dolga.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.